Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 25. desember 2005 kl 18.30 Ronja Røverdatter

Gjensyn med Ronja

Rompenissene, er små vesener som bor under jorden ute i skogen.
Rompenissene, er små vesener som bor under jorden ute i skogen.
I romjulen blir det gjensyn med Astrid Lindgrens populære Ronja Røverdatter. Serien tar oss med til den store borgen hvor Ronja bor sammen med sin mor Lovis, sin far, røverhøvding Mattis, og hans røverbande.

Den natten Ronja ble født, var det et forferdelig tordenvær, og Mattisborgen ble delt i to av lynet. Samtidig fikk Mattis’ erkefiende Borka, som er høvding over en rivaliserende røverbande, en sønn, Birk.

Livet utenfor borgen
Handlingen tar til når Ronja er 11 år gammel. Foreldrene lar henne for første gang gå ut alene i skogen rundt borgen. Her er det mange rare skapninger, og ikke alle er like vennlige. Skrikende kråker med menneskelignende kropper, noen små skallete vesener som kalles rompenisser og alle slags ville dyr finnes her.

En dag oppdager Ronja et menneske i den ubebodde delen av Mattisborgen, den delen som ble atskilt fra selve borgen den natten lynet slo ned. Det er Birk, Borkas sønn. De to barna blir gode venner, og er ikke klar over foreldrenes fiendskap seg imellom. Når Mattis finner ut at Ronja er venn med Birk, ja da blir det bråk!

Serien ble første gang sendt i 2000.


Svensk barneserie
Serien, som opprinnelig er en spillefilm, ble laget i 1984, og er en samproduksjon med blant andre Norsk Film
I rollene: Ronja (Hanna Zetterberg), Birk (Dan Háfstrøm), Mattis (Børje Ahlstedt), Lovis (Lena Nyman), Skalle-Per (Allan Edwall), Borka (Per Oscarsson), Undis (Meg Reventberg)
Regi: Tage Danielsson
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf. 23 04 86 96/99 53 92 52