Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 tirsdag 10. februar 2009 kl 20.10 Dokumentar: Attentatet på Hitler - Operasjon Valkyrje

Da det smalt i Hitlers bunker

"Operasjon Valkyrie" er den definitive dokumentaren om attentatet mot Hitler 20. juli 1944 i diktatorens bunker.

Den britiske dokumentaren om oberst grev Claus von Stauffenbergs attentat mot Hitler i hans private bunker er produsert i samarbeid med den tyske foreningen som hedrer minnet av de tyskere som kjempet mot Hitler. Vi får vitneprov fra samtlige av Tysklands aristokratiske familier som var involvert i planene om å rydde Hitler av veien. Likeså en øyevitneskildring fra den siste gjenlevende av dem som var med å planlegge attentatet (samtlige involverte er nå døde). Slektningen Maria von Stauffenberg, en nær venn av Claus, deltar også i programmet.

Eva Brauns film
Sjeldne filmopptak fra krigens dager med medlemmer av Hitlers indre sirkel er med, inkludert Eva Brauns (Hitlers elskerinne) private fargefilm med opptak fra de hjemlige gemakker.

Vi får også være med på en nitid rekonstruksjon av attentatet mot Hitler. Til dokumentaren har man gjenoppbygd en detaljert modell av bunkeren, som bar navnet Wolfschanze (Ulvehiet) og lå i bydelen Rastenburg.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Operation Valkyrie
Produsert av: TVF International
Kontaktperson i Programinformasjon:Steinar Dahl,tlf23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no

Bilde
Attentatet på Hitler – Operasjon Valkyrie: Oberst grev Claus von Stauffenbergs attentat mot Hitler i bunkeren fant sted 20. juni 1944. (Foto: TVF Int.)