Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. januar 2001 kl 18.30 Fjortis

Fjortis (ttv)

NRK1 lørdag 13. januar kl 18.30
Fjortis (2:7)

Blind date

Mons gruer seg for sitt første stevnemøte, men ved hjelp av Joachim greier han å manne seg opp til å treffe dama.

Mons har følt seg som et lite null i forhold til daten sin, og Joachim har derfor hjulpet ham både med antrekk og samtaleemner for kvelden. Til slutt klarer Mons å ta på seg en ganske nonchalant mine når han gjør sin entré for å møte dama. Men selv om han er aldri så godt forberedt, får han seg en stor overraskelse på Den Lille Café...

Om serien
I NRKs nye storsatsing, dramaserien \"Fjortis\", møter vi 13-åringen Mons. Hans vokser opp i en solid kjernefamilie med kvalitetstid rundt middagen og søndagsturer i skog og mark. Men Mons drømmer om en røffere og mer kaotisk tilværelse, og vil ut av den kvelende familieidyllen. Noen ganger lefler han med tanken på hvordan han kan få foreldrene skilt, bare for å røske opp litt. Sammen med kameraten Joachim streber han etter å bli en ufordragelig fjortis.

- Vi har tatt et skritt utenom tradisjonelle ungdomstemaer som gjengproblemer, kriminalitet og vond oppvekst, sier regissør Terje Rangnes. - \"Fjortis\" har mer til felles med den engelske serien \"Adrian Mole\" som gikk på tv for noen år siden. De største problemene oppstår inne i Mons\' hode, og han har en selvironi og et blikk for det tragikomiske som jeg tror kan treffe 20- og 30-åringer like mye som fjortiser, sier Rangnes.

Mons føler at den kroppslige utviklingen har stoppet opp, og han strever med å komme i puberteten. Sammen med kameraten Joachim går han systematisk til verks for å kompensere for dette. Ved hjelp av et sinnrikt listesystem som skiller mellom \"fjortiser\" og \"elviser\", prøver guttene å kvitte seg med alt som kan knytte dem til barndommen.

- I fjortenårsalderen er det enormt viktig å gjøre alt riktig, sier Rangnes. - Det er jo i
denne alderen man gjør de \"voksne\" erfaringene og oppdager betydningen av popularitet, status, misunnelse og stolthet. Det er fort gjort å bli bråkjekk da.

NRK1 lørdag kl 18.30
Reprise NRK2 mandag kl 22.30

Egenprodusert dramaserie fra Barne- og ungdomsavdelingen
I rollene: Pétur Nielsson, Marcus Nordli, Carina Selven, Birgitte V. Svendsen, Øystein Røger, Ingar Helge Gimle, Mari Maurstad, Jonas Rønning og Kåre Conradi.
Ide og manuskript: Terje Rangnes og Morten Hovland
Regi: Terje Rangnes, tlf 23 04 82 71, (terje.rangnes@nrk.no)
Prosjektleder: Kirsti Holm Glad, tlf 23 04 93 44, (kirsti.holm.glad@nrk.no)
Pressekontakt: Sabine Hammari, tlf 23 04 99 18 (sabine.hammari@nrk.no)

Bilde
1. Mons (Pétur Nielsson) og bestevennen Joachim (Marcus Nordli). (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
2. Lillesøster Tuva Michelsen (Anje Ingelin Isene). (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)