Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. desember 2003 kl 19.55 Ansikt til ansikt: Erik Bye

Engasjert og elsket

Erik Bye. (Foto: Morten Krogvold)
Erik Bye. (Foto: Morten Krogvold)
- Du har gjort meg til det vi aller helst ikke vil være, sier Erik Bye til Morten Krogvold og ser inn i kameraet. – En posør! I kveld portretterer Krogvold sjømannen, sangeren, dikteren og medmennesket.

Krogvold ser en maskulin helt som også har feminine trekk når han snakker om "myten" Erik Bye. Da knekker hovedpersonen selv sammen i latter, og brøler: - En maskulin helt med hår på brøstet som plukker fioler?

Med en lommegud i jakken
Gud er ofte svært til stede i Byes dikt og betraktninger. – Jeg tror alle mennesker har sitt eget forhold til Gud. Livet selv kan ikke være tilfeldig, sier han.

Selv har han en afrikansk amulett – en lommegud – på innerlomma. Også et annet kontinent har betydd mye for Erik Bye: Nord Amerika. Men han er skeptisk til krigen i Irak.

– At jeg er glad i Amerika betyr ikke at jeg trenger å gjøre knefall for enhver regjering som sitter ved makten, sier han. Og han frykter hatet.

Engasjert
Erik Bye skulle egentlig bli skuespiller, men endte opp med å dra til sjøs i stedet. Reisene har gitt ham møter med mange ulike kulturer og mennesker, og han er kjent for å kunne ferdes i alle sosiale lag, fra hjemløse til de kongelige.

– Det finnes egentlig bare ett lag, og det er mennesker, sier han. – Det er ikke lenge siden jeg hørte en mann si at folk ikke må gå rundt og leke politikere. Har du hørt på maken? I et hvert demokratisk samfunn har hver borger ikke bare plikt til å leke politiker, men å være det! Vi må følge med!

Om Ansikt til ansikt
Morten Krogvold får sine foto-objekter til å åpne seg foran tv-kameraene i serien "Ansikt til ansikt". Krogvold er en av Norges mest anerkjente fotografer, og er kjent for å få både kongelige og andre til å vise nye sider av seg selv i bildene.

I portrettserien møter vi Liv Ullmann, biskop Gunnar Stålsett, Grethe Kausland, Anne-Cath. Vestly, Johan Brun, Erik Bye, Tove Nilsen og Kolbein Falkeid.

- Det har vært utrolig inspirerende for meg å jobbe med "Ansikt til ansikt". Møtet med disse sterke personlighetene har handlet om den gode samtalen mer enn det journalistiske intervjuet, sier Krogvold.

Tredelt prosjekt
Tv-serien "Ansikt til ansikt" er en del av et tredelt prosjekt. Bildene som ble tatt under opptakene, er utstilt på Henie Onstad Kunstsenter f.o.m. 20. november. Samme dato kommer også en bok om møtene mellom fotografen og kulturpersonlighetene. Boken utgis av Dinamo Forlag og er ført i pennen av NRK-journalist Lisbeth David-Andersen.

Portrettprogram
Produksjon: NRK Kultur i samarbeid med Fabelaktiv as
Regi: Ninja Benneche, NRK Kultur
Produsent: Terje Nilsen, Fabelaktiv
Prosjektleder: Siw Winther, tel: 93 08 53 32
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, 23 04 86 96