Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 20. august 2010 kl 20.40 Pionertida i NRK Fjernsynet

Norge samles til ett rike


20.august 1960 var en stor merkedag for Norge og for NRK: Fjernsynet ble offisielt åpnet! Interessen eksploderte og endret Norge for alltid. I dette programmet får du hele historien – gjenfortalt av blant andre NRKs første fjernsynsdirektør, Otto Nes.

Det er høsten 1960, og fjernsynsfeberen herjer i Norge. NSB endrer togrutene når fjernsynet trenger det for sine opptak, og militæret stiller en jagerflyver til disposisjon for å frakte en film som skal rekke kveldens Dagsrevy. LO ber tynt om en sendefri dag i uka slik at folk kan komme seg på møtene. Fjernsynet sender bare 8 timer i uka i 1960, men endrer like fullt folks hverdag. I hittil ukjente intervjuer med sentrale pionerer skildres denne fargerike tida da pågangsmot og kreativitet var alfa og omega.

Pionerene møtte mange slags utfordringer og måtte ta store sjanser, men opplevde både internasjonal suksess og følelsen av å være med på noe stort - å samle folket. I 1967 var de viktigste senderne på plass på fjelltoppene, og man kan si som fjernsynsdirektør Otto Nes: Norge var samlet til ett rike.

Erte svenskene
NRK Fjernsynet ble erklært som nordiske mestere i underholdning kort tid etter åpningen. Under radiomannen Erik Diesens ledelse produserte fjernsynet en rekke underholdningsprogrammer som vakte stor oppsikt i hele Skandinavia. Diesen ble hyllet som en trollmann, og svenske producere ble bedt om å reise til Norge for å lære av mesteren. I dette programmet forteller Diesen om hemmeligheten bak hans suksess der drivkraften var å erte svenskene.

I programmet får vi se intervjuer fra 1966 med blant andre Erik Bye, Erik Diesen, Mette Janson, Anders Buraas, Arild Nybakken og Oddvar Foss.

Egenproduksjon fra Dokumentar og samfunn (2010)
Regi: Berte Hilmo
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01 / 97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900