Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 torsdag 13. januar 2000 kl 19.30 Ut i naturen: Fra vidda til skjærgården

Ut i naturen: Fra vidda til skjærgården

Torsdag 13. januar kl 19.30
Ut i naturen: Fra vidda til skjærgården

Støy og stillhet i nord og sør

Kveldens Ut i naturen-program er blitt til gjennom et samarbeid mellom Bjørn Haavind fra NRK Sørlandet og Jonny Kemi fra Sami Radio. De har tatt for seg naturens egne lyder og de lydene vi mennesker - ofte i ren uforstand - belaster naturen med.

Klokka fire om morgenen en vakker augustdag i 1981 stod Amaldus Nilsen opp og malte det som er blitt sørlandsbildet framfor noe, nemlig \"Morgen i Ny- Hellesund\".

Det må ha vært en stille morgen. Sola kaster sine første stråler på holmene. En sjekte kommer roende på det blikkstille vannet. Bildet kunne kanskje like gjerne ha vært kalt \"Stillhet\"?
I dag trekker flyene sine streker over himmelen. Motorbåter fosser støyende over vannflaten og sender brottsjøer mot alt og alle. Ingen ror. Maleriet stillhet er ikke lenger.

I Ny-Hellesund
I Ny-Hellesund bor det ikke mange sjeler. Der hvor det for mange år siden hersket liv og røre, rår i dag stillheten. Det vil si; det gjelder bare vinterstid. Om sommeren eksploderer det lille samfunnet. Det svulmer opp og husene får liv. Og \"alle\" skal dit med båten, til Olavssundet!

Men for en av dem som lever der året rundt, må nødvendigvis livet arte seg spesielt. Peder Johan Pedersen er en av dem, og han tar oss med rundt i sin verden, i to årstider - sommer og vinter.

På Finnmarksvidda
Lik flyene som trekker sine streker over himmelen, trekker snøscooteren sine spor over den jomfruelige snøen på vidda. Snøscooteren kom tidlig på 60-tallet - først som et arbeidsredskap, senere som et lystkjøretøy på lik linje med båtene i skjærgården.

Den arktiske naturen er sårbar, så det er opp til oss som bruker den å bestemme i hvilken forfatning vi overleverer den til våre etterkommere.
Sporene til en snøscooter som brukes på rett måte, forsvinner med snøsmeltingen. Solas gang over himmelen røper også hvordan vi forvalter og bruker vår vakre natur.

NRK1 torsdag kl 19.30

Bilde (via Scanpix/Internett)
Peder Johan Pedersen fra Ny- Hellesund viser oss denne sørlandsidyllen hvor stillheten rår vinters-tid, mens sommeren er liv og røre. (Foto: Bjørn Haavind)

Naturprogram fra NRK Sørlandet og Sami Radio
Ved Bjørn Haavind og Jonny Edvard Kemi

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41