Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 19. mai 2005 kl 21.25 Niern: Utan grenser

Filmen om løperesset Steve Prefontaine

Billy Crudup som løperstjernen Steve Prefontaine
Billy Crudup som løperstjernen Steve Prefontaine
De som så Steve Prefontaine løpe, som kjente ham og som konkurrerte mot ham, kalte ham "Pre" som et tegn på respekt. løpet av sitt korte liv hadde han alle de sju amerikanske rekordene på distansene mellom 2000 og 10 000 meter.

Han gjorde en minneverdig innsats i olympiske leker i München i 1972, og ville ha hatt gode vinnersjanser under lekene i Montreal i 1976. Men slik skulle det ikke gå. Steve Prefontaine ble drept i en bilulykke i 1975, 24 år gammel. På grunn av sin utstråling og tidlige død, blir han ofte sammenlignet med skuespillerlegenden James Dean.

Steve Prefontaine var direkte, spøkefull og karismatisk, og hans ustoppelige vilje til å presse seg selv til det ytterste skaffet ham respekt og godvilje fra løpere og sportsentusiaster over hele verden.

"Pre" og hans trener
I filmen møter vi Billy Crudup som Steve Prefontaine og Donald Sutherland som treneren Bill Bowerman. Bowerman trente mange løpere i verdensklasse ved universitetet i Oregon, og fortsatte trenerjobben under olympiske leker. Han var en myndig mann som var høyt respektert for resultatene han oppnådde, og han ble Prefontaines nære venn og mentor. Selv om Bowerman reagerte på Prefontaines motvilje mot løpsstrategi – "Pre" ønsket bare å løpe så fort han kunne helt forrest – så respekterte Bowerman den unge løperen, og var kanskje den som kjente Steve Prefontaine best av alle.

Amerikansk spillefilm fra 1998
Originaltittel "Without Limits"
Regi Robert Towne
I rollene Billy Crudup, Donald Sutherland, Monica Potter og Jeremy Sisto
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83