Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 26. juli 2009 kl 21.10 Hovedscenen: Nurejev - From Russia with Love

Ny innsikt i Nurejev

Rudolf Nurejev og Lucette Aldous i
Rudolf Nurejev og Lucette Aldous i "Don Quixote". (Foto: ABC Int.)
Disse opptakene av den russiske ballett-legenden hadde verden aldri sett før, inntil John Bridcuts dokumentar "Nurejev – From Russia with Love" ble vist på BBC i 2007.

Rudolf Nurejev (1938 – 1993) var en fabelaktig danser og koreograf. Han revolusjonerte balletten,
og dokumentaren gir ny innsikt i Nurejevs karriere i Sovjetunionen før han hoppet av til Vesten.
Han var da 23 år gammel, og her ser vi ham som ballett-student i datidens Leningrad. Opptakene dekker også de tre årene med ham som solodanser ved Kirov-balletten i samme by. Dokumentaren inneholder intervjuer med venner og kolleger av Nurejev på denne tiden, og den viser de tidligste filmopptakene som er gjort med ham.

Tidlig stjernestatus
Inntil dette materialet dukket opp, var lite kjent fra Nurejevs karriere i Sovjetunionen. Lenge trodde man at det ikke eksisterte filmopptak fra perioden ved Kirov-teatret. Opptakene viser at han allerede før Vesten engang hadde hørt om ham, hadde oppnådd stjernestatus i hjemlandet. Både hans artistiske nivå og hans opprørske karakter kommer tydelig fram.

Nurejevs forelskelse
Dokumentaren avslører også Nurejevs forelskelse i den mannlige øst-tyske ballett-studenten Teja Kremke. Det var Kremke som oppildnet Nurejev til å hoppe av til Vesten for å forfølge en karriere på verdensscenen.

Kremkes fortjeneste
Det er også takket være Teja Kremke at vi har disse tidlige filmopptakene med Nurejev. Kremke filmet ham mens denne var danser ved Kirov-balletten. På selve scenen, i kulissene eller fra et sete rett bak orkesterdirigenten. Dette materialet er i dokumentaren klippet sammen med scener fra "Svanesjøen", "Don Quixote", "Laurencia" og "Tornerose".

Avhopperen
Med i dokumentaren er den dramatiske beretningen om Nurejevs avhopp til Vesten, som fant sted på flyplassen Le Bourget utenfor Paris i juni 1961. Her lurte Nurejev KGBs agenter som hele tiden overvåket den sovjetiske ballett-truppen. Med hjelp av det franske politi kom danseren seg i sikkerhet og fikk innvilget asyl. Nurejev satte ikke ben på sovjetisk jord før 26 år senere.

Dokumentaren gir oss også høydepunkter med Rudolf Nurejev i "Giselle", "Nøtteknekkeren", "Gayaneh", "Bach Fantasia", "Le Corsaire", "Romeo og Julie", "Marguerite And Armand" og "Pierrot Lunaire".

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: Nurejev – From Russia with Love
Produsert av: BBC Worldwide
Tv-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no


LENKER
  • Les mer