Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 12. mars 2002 kl 22.30 Safari - i kunst og omegn

Møte med Hari Kunzru og Pia Myrvold

Safaris Ninja Benneche har møtt forfatteren Hari Kunzru som har stor suksess med debutromanen
Safaris Ninja Benneche har møtt forfatteren Hari Kunzru som har stor suksess med debutromanen "Den uekte" (NRK-foto: Ole Kaland)
”Safari”s Ketil Kern har møtt multikunstnren, moteskaperen og kunstmaleren Pia Myrvold, i New York, mens Ninja Benneche har truffet den indisk-engelske forfatteren Hari Kunzru. Hans debutroman ”The Impressionist” oversettes for tiden til et dusin språk – og først kommer boken på norsk. I tillegg blir det et miniportrett av skuespilleren Lars Wikdahl i ”Safari” i kveld.

Pia Myrvold var ni år gammel da hun kjøpte sin første symaskin. I Paris kalte de henne avantgardprinsessen i ti år, og ble som den første og eneste norske designer innlemmet i det franske motesyndikatet.

En av hennes drømmer er å tilby klær med innebygde mobiltelefoner. Hun har også lagd klær som snakker – en eventyrlig suksess, om ikke kommersielt så kunstnerisk.

I år har Pia flyttet fra Paris til New York, fordi hun ikke kom seg videre med sine ideer i Paris. I New York har hun skaffet seg en Penthouse-leilighet i tjukkeste Manhattan. Leiligheten er et bytte. Hun får bo der mens hun designer den.

Hari Kunzru
1,25 millioner pund er mange penger, og litteraturhistorisk sett er det en av de største summene som er betalt for rettighetene til en debutroman. Den norske tittelen på Hari Kunzrus roman er ”Den uekte”, og ”den uekte” er en lyshudet gutt født i 1904 i Agra syd for Dehli. Navnet hans lyder først Pran Nath Razdan. Siden tiltales han med nye navn: Rukshana, Robert, Pretty Bobby, Chandra og Jonathan Bridgeman. Hari, som selv er indisk-engelsk, ville at kjernen i boken skulle være en person uten det mange i vår tid kaller ”identitet”. Han ville skape en karakter med behov for og evne til å omskape seg.

Hari Kunzru har nettopp kjøpt seg hus ved New Cross på sørsiden av Themsen. Der sitter han og strever med finne arbeidsro til å fullføre bok nummer to. Det er ikke lett, for pressen og forleggerne vil gjerne ha kontakt ustoppelig nå som den første lanseres.

En Thalias tro tjener
Charlotte Thiis-Evensen har møtt skuespilleren Lars Wikdahl. Wikdahl har arbeidet ved Nationaltheatret i over 50 år. Han har i alle disse årene kun hatt små roller. Han har blant annet spilt over 40 tjenerroller og hundrevis av statistroller. ”Safari” har laget et miniportrett av skuespilleren.

Egenprodusert kulturmagasin
Prosjektleder Pål Sommer-Erichson
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83

Bilde
Safaris Ninja Benneche har møtt forfatteren Hari Kunzru som har stor suksess med debutromanen ”Den uekte” (NRK-foto: Ole Kaland)