Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 6. mars 2005 kl 20.10 Ved Kongens bord

Drama i toppolitikken

Tove Steen (Anneke von der Lippe) får en tøff kamp som fersk politiker og statsråd. (Foto: Helge Semb, NRK)
Tove Steen (Anneke von der Lippe) får en tøff kamp som fersk politiker og statsråd. (Foto: Helge Semb, NRK)
Et sete ved Kongens bord er det ypperste en politiker kan oppnå. Her gjelder helt egne spilleregler, noe man lærer over tid. Tid er luksusvare for hovedpersonen i NRK Dramas nye storsatsing, den politiske thrilleren "Ved Kongens bord" som har premiere i kveld.

Helseøkonom Tove Steen (Anneke von der Lippe) blir kastet inn i rollen som statsråd på et øyeblikks varsel, og finner snart ut at helse er et spørsmål om liv og død i mer enn én forstand. I seks spennende timelange episoder av "Ved Kongens bord" får vi følge hennes kamp for å finne fotfeste i en ny virkelighet, å vinne frem med sine hjertesaker og samtidig bevare et familieliv.

Leidulv Risans nye dramaserie er også en fortelling om det norske demokratiet som blir 100 år i 2005. Hvorfor er vi så misfornøyde med våre egne politikere? Hvorfor deltar vi stadig mindre i det politiske liv?

Leidulv Risan ("Blodsbånd", "Fire høytider") har skrevet manus sammen med ektefellen Nina Sandås, og står også for regien. Forfatterne Roy Jacobsen og Arne Berggren har medvirket i dialog- og manusarbeidet.

Sterk skuespillerliste
Serien har et omfattende persongalleri, med en perlerad av Norges fremste skuespillere i rollene. Vi møter Nils Ole Oftebro som statsminister, Lasse Lindtner som utenriksminister og Lasse Kolsrud som statssekretær. Sven Nordin er Ap-politiker og leder av Stortingets helse- og sosialkomité, mens Dennis Storhøi er helseministerens ektemann. Kim Haugen spiller journalisten som er Arvid og Tove Steens gode venn.

Serien bygger på omfattende research, med kontakter i departement, regjeringskontorer og avismiljø. En av konsulentene har vært tidligere stabssjef ved statsministerens kontor, Jonas Gahr Støre.

Første episode
En delegasjon fra den norske regjeringen, med helseminister Stein Kolle i spissen, er i St. Petersburg for å inspisere et nytt norsk sykehus og et medisinsk prestisjeprosjekt sponset av den norske stat. Under en middag med sine russiske samarbeidspartnere, faller helseminister Kolle død om. I rollen som forskningssjefen i St. Petersburg, Lennart Bergmann, møter vi den svenske skuespilleren Samuel Fröler (Skjærgårdsdoktoren).

I familien Steen er det flytting til Boston i USA som står på dagsplanen. Helseøkonom Tove og ektemannen Arvid skal i gang med et forskningsprosjekt ved Harvard universitet. Men så får Tove en telefon fra statsministerens kontor med et tilbud om å ta over etter avdøde Kolle som landets nye helseminister. - Du kan jo ikke gå rundt på Harvard og tenke på at du heller kunne ha vært helseminister, sier Arvid og overbeviser Tove om at hun bør takke ja.

Med dette blir Tove Steen kastet inn i en politisk hverdag der den største kampen ikke blir for politiske saker, men å finne ut hvem som er på hennes side, og hvem som på et øyeblikks varsel kan dolke henne i ryggen. Hun "arver" en stab som er høyst lojal mot den tidligere helseministeren, pressen værer blod allerede fra første stund, og ektemannen drar alene til USA og skal være borte i et halvt år.

Denne episoden går i reprise på NRK2 søndag 6. mars klokken 20.10.

Hvem er hvem i "Ved Kongens bord"

Tove Steen
Spilles av Anneke von der Lippe
Tove Steen er gift med Arvid Gunnerud og har en datter, Sigrid. Hun har doktorgrad i økonomistyring av helsevesener i u-land, og er sjefforsker i helseøkonomi ved Universitetet i Bergen. Steen var i sin tid en lovende politikerspire i Unge Høyre, men har ikke hatt noen politiske verv i voksen alder. Hun har et ukuelig pågangsmot og er en ressursperson. Det rå politiske spillet kommer som et sjokk på henne.

Arvid Gunnerud, psykiater, Toves mann
Spilles av Dennis Storhøi
Arvid Gunnerud føler at han og Tove er et likeverdig team, men må etter hvert se seg "slått" av kona karrieremessig. Ekteparet har jobbet sammen på flere forskningsprosjekt, bl.a. i Afrika, men det viktigste elementet i livet deres er datteren Sigrid. I løpet av serien står de overfor flere dramatiske valg. Arvid Gunneruds beste venn er journalisten Jørgen Gran i Aftenposten.

Jørgen Gran, politisk journalist, Aftenposten
Spilles av Kim Haugen
Jørgen Gran er ikke bare Arvid Gunneruds beste venn – han er også en meget god og lojal venn av Tove. Han er singel og vier mesteparten av sin tid til jobben. Han blir regnet som en meget dyktig journalist. Dette får spesielt Tove nyte godt av i løpet av serien.

Harald Dahl, formann i Sosial- og helsekomiteen
Spilles av Sven Nordin
Ap-politikeren Harald Dahl er sterkt involvert i forskningsprosjektet i St. Petersburg og kommer etter hvert til å jobbe nært med helseminister Tove Steen. Kona til Dahl, Ingunn (Gisken Armand) har en livstruende sykdom, og en stor del av hans tid går til å pleie henne.

Per Olav Jonsrud, statsminister
Spilles av Nils Ole Oftebro
Krf-politiker Jonsrud har misjonærbakgrunn. Han er gift med Anna og har sønnene Per og Olav. Etter hvert i karrieren har den politiske ideologien kommet
mer i bakgrunnen og kald maktpolitikk får råde. Han mener Tove Steen er riktig person for å få et økonomisk skakkjørt helsedepartement på rett kjøl.

Einar Tangen, utenriksminister
Spilles av Lasse Lindtner
Tangen er formann i Høyre og langvarig venn og alliert av helseminister Kolle. Han er blitt meget opptatt av helsespørsmål og forskning i sitt politiske virke. Tangen er en maktperson som trekker i mange viktige tråder i bakgrunnen.

Derek Thomassen, statssekretær i Helsedepartementet
Spilles av Lasse Kolsrud
Thomassen er blitt lovet posten som helseminister, men må gi seg da Tove Steen blir lansert som kandidat. Han var en nær venn av helseminister Kolle og en politisk alliert av utenriksminister Einar Tangen.

Odd Buene, informasjonssjef i Helsedepartementet
Spilles av Stig Henrik Hoff
Buene er en autoritær figur som styrer med hard hånd hva som skal komme som offisielle uttalelser fra departementet. Han prøver med en gang å kontrollere Tove Steen i forhold til pressen.

Ulrik Mohn, politisk journalist i VG
Spilles av Jørgen Langhelle
Ulrik Mohn er en gammel ringrev i pressen og var helseminister Kolles "mann". Han hopper bukk over etiske dilemmaer for å få fatt i en god story.

Dramaserie i 6 episoder à 58 minutter
Produksjon: NRK Drama
Regi: Leidulv Risan
Manus: Leidulv Risan og Nina Sandås
Foto: Helge Semb
Prosjektleder: Tore Bergstrøm
I rollene: Anneke von der Lippe, Dennis Storhøi, Sven Nordin, Kim Haugen, Nils Ole Oftebro, Lasse Kolsrud, Lasse Lindtner m.fl.
Pressekontakter: Helene Amlie, 23 04 77 51/95 10 02 99
Sidsel Aarsnes Linden, tlf 23 04 98 41/90 95 53 64