Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 18. desember 2002 kl 20.55 Niern: European Film Awards 2002

Europeiske filmpriser i Roma

Statuetten (foto: EFA/NRK)
Statuetten (foto: EFA/NRK)
Den britiske komikeren og filmregissøren Mel Smith og den italienske filmstjernen Asia Argento skal lede den europeiske varianten av Oscar-seremonien som NRK2 skal vise i kveld. Den store favoritten er finske Auki Kaurismäki og ”Mannen uten minne” som er nominert i hele 6 kategorier. Norske ”Alt om min far” kjemper i dokumentarklassen.

Mel Smith kjenner vi fra tv-komiserien ”Alias Smith & Jones” som NRK har vist i flere omganger, og han hadde også stor suksess som regissør av kinofilmen ”Mr. Bean”. Siden utdelingen foregår i Roma, får Smith hjelp av italienske Asia Argento, kinoaktuell sammen med Vin Diesel i actionfilmen ”XXX”.

Teatro dell’Opera i Roma vil være fylt til trengsel med filmfolk og stjerner fra hele Europa, og det skal deles ut priser i flere kategorier: Beste regissør, beste mannlige skuespiller, beste kvinnelige skuespiller, beste manus og beste fotograf. Det blir også delt ut en egen publikumspris hvor kinogjengere fra hele Europa har vært med på å stemme fram sine favoritter via Internett.

En norsk
Norge har fått en nominasjon i klassen dokumentarfilm: ”Alt om min far” av Even Benestad. I klassen beste europeiske film kjemper svenske Lukas Moodyson’s mørke drama ”Lilja 4-ever”, danske Susanne Bier’s ”Elsker dig for evigt” og Island er representert med Baltasar Kormákur’s ”Havet”. Finske ”Mannen uten minne” har allerede tatt hjem priser i Cannes og i Nordisk Råd, og er altså nominert i hele 6 kategorier under European Film Awards 2002 i Roma.

Ellers er det filmer fra mange ulike kategorier man finner på listen over nominerte: fra franske Alain Chabat’s ”Asterix og Obelix: Oppdrag Cleopatra” til spanske Pedro Almodóvar’s ”Snakk til henne”. Andre kjente regissører som har filmer med i konkurransen, er Bertrand Tavernier, Ken Loach og Roman Polanski.

Det blir også delt ut pris for beste ikke-europeiske film, og på denne lista finner vi blant annet amerikanske Curtis Hanson og filmen ”8 mile” med Eminem i hovedrollen.

Produsert av DDA Productions for NRK2
Pressekontakt: Erik Bull, tlf. 73 88 16 61