Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 16. desember 2003 kl 22.30 Safari

Siste Safari før jul

Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari til Japan, Sverige og Nyksund i Norge. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Programleder Marte Spurkland tar seerne med på Safari til Japan, Sverige og Nyksund i Norge. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
Mens reporter Ninja Benneche fortsatt leter etter den japanske forfatteren Haruki Murakamis univers i Tokyo, vil resten av årets siste Safari foregå i Sverige og Nord-Norge.

Forrige tirsdag ble vi med Benneche og Murakami-oversetter Ika Kaminka til Tokyo, der de leter etter bilder som kan knyttes til Murakamis tekster. Murakami er den japanske forfatteren som har fått oversatt flest titler til norsk. I kveld fortsetter jakten på Murakamis sjel.

Historisk arkitektur
Reporter Sven-Erik Helgesen har besøkt Vitlycke museum, som for kort tid siden ble kåret til Sveriges beste kunsthistoriske museum av Dagens Nyheter. Museet forener utstilling og arkitektur til gjensidig berikelse, og gir både kunnskap og en opplevelse av bronsealdermenneskets liv. Bygget ble tegnet av Carl Nyren, en arkitekt som gjennom etterkrigstiden har satt viktige spor i svensk byggekunst. Museet ligger noen mil sør for Strømstad, midt i et av verdens rikeste helleristningsfelt.

Språkpionér
Programleder Marte Spurkland er i Stockholm, der hun møter en av årets mest omtalte bokdebutanter, tunisisk/svenske Jonas Hassen Khemiri. Han har skrevet en roman om 15 år gamle Halim, som bor alene med sin far på Söder i Stockholm, og som stadig er på jakt etter holdepunkter og identitet. Romanen har store innslag av innvandrerspråket som benyttes i Stockholm i dag, og Khemiri omtales nå som en frontfigur for en ny generasjon språkmiksede svenske forfattere.

Stor internasjonal kunst i Nyksund
I det lille fraflyttede fiskeværet Nyksund i Øksnes kommune har billedkunstneren Sigrid Szetu bygget et kombinert atelier, bosted og galleri. Her ønsker hun å stille ut kunstnere fra Asia og andre deler av verden. De siste 25 årene har hun levd halve året i Norge og det resterende halvåret i blant annet Asia. Slik tar hun med seg norsk kunst ut i verden, mens hun bringer nye impulser og internasjonal kunst tilbake. Reporter Charlotte Thiis-Evensen har besøkt Szetu i Nyksund.

Om Safari
Kulturmagasinet Safari er tilbake på NRK, med Marte Spurkland som programleder. Redaksjonen har til sammen ni reportere som drar på safari i samtidskulturen utenfor Norges grenser, kun utstyrt med et dv-kamera. Hver uke presenterer Spurkland ulike videoreportasjer om aktuelle personer, hendelser og begivenheter fra den internasjonale kunstverdenen.

Egenproduksjon fra NRK Kultur
Programleder: Marte Spurkland
Reportere: Ninja Benneche, Charlotte Thiis-Evensen, Leon Mathisen, Jon Anton Brekne, Sven-Erik Helgesen, Arild Jonsjord, Tina Waldø-Jensen, Hanne Skrikerud, Marit Lie
Prosjektleder: Bjørn Hulleberg
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252