Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 2. juli 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Sex og rabalder

Lege Aud Blegen Svindland skapte furore på tv i 1969. Det var hun som gjennomførte kondomstuntet i Mette Jansons programserie om prevensjon og seksualitet. (Foto: Ole Kaland, NRK)
Lege Aud Blegen Svindland skapte furore på tv i 1969. Det var hun som gjennomførte kondomstuntet i Mette Jansons programserie om prevensjon og seksualitet. (Foto: Ole Kaland, NRK)
I 1969 snakket man plutselig om sex på tv. Samme år dro Kirsti Sparboe til Francos Spania som holdt finale i Melodi Grand Prix – Norge opplevde en valgkamp som kokte.

Frem til 1969 hadde sex vært noe man i alle fall ikke skulle snakke om på fjernsyn. Men så gjorde Mette Janson akkurat det. I en serie på fem programmer tok hun opp temaer som prevensjon og seksualitet, og det ble et voldsomt rabalder.

Rabalder ble det også rundt Arne Bendiksens bidrag til Melodi Grand Prix; "Oj, oj, oj, så glad jeg skal bli" framført av Kirsti Sparboe. De fikk kjeft både for å ville delta i den internasjonale finalen i Madrid, i Francos diktatur Spania – og fordi teksten var "ualminnelig slett". Samtidig slo general Francos militærstyre i Spania slo hardt ned på studentdemonstrasjonene.

Høy temperatur var det også i valgkampen før et utrolig spennende stortingsvalg. Skulle Per Bortens koalisjonsregjering få fire nye år? En ung Thorbjørn Berntsen sto på Arbeiderpartiets stortingsliste for første gang, og førte iherdig valgkamp.

Ellers var 1969 året da amerikanerne landet på månen med Apollo 11, Phillipsgruppen fant olje i Nordsjøen og hippiene røykte hasj i Slottsparken. Finn Kalvig platedebuterte med "Finne meg sjæl", "forurensning" var en nytt begrep.

Kveldens gjester
Det er Thorbjørn Berntsen som leder oss gjennom fjernsynsminner fra året 1969 – sammen med romfartskommentator Erik Tandberg og lege Aud Blegen Svindland. Ja, det var hun som gjennomførte kondomstuntet i Mette Jansons program.

Programmet er sendt tidligere

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Regi: Kristine Ramm
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900