Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 23. august 2008 kl 20.05 Kunstens sprengkraft: Turner

Opprør mot slaveriet

William Turners
William Turners "Slaveskip" fra 1840 var en brannfakkel i diskusjonen om slaveriet (Foto: BBC)
I 1840 i London oppsto en internasjonal bevegelse mot slaveriet i USA. Den britiske kunstneren Joseph Mailord William Turner kom med sitt bidrag i debatten.

Turner går 60 år tilbake, da 132 afrikanere, menn, kvinner og barn – med lenker rundt hender og føtter – ble kastet over bord i Karibiske hav, haienes favorittområde. Maleriet gir en følelsen av å drukne, du trekkes ned i det frådende havet, et inferno av blod og sollys.

Kunstneren
Joseph Mailord William Turner (1775-1851) er en av Storbritannias mest kjente malere. Han viste tidlig stor begavelse for malerkunst og ble elev på Royal Academy som 14-åring.

Turners engelske landskap gjorde ham populær, men han hadde også en mørkere side. En side som kritikerne hadde vanskelig for å svelge. Det gjaldt både måten å male på og motivene han valgte, motiv som var kritiske til den gjengse romantiske visjonen folk hadde av Storbritannia på slutten av det nittende århundre.

Om serien
Serien handler ikke om det som henger på veggen – om vakker dekor. Derimot handler den om kunstens lidenskap og kraft. Den britiske populærhistorikeren Simon Schama inviterer seerne med på en reise i kunstens verden.

Simon Schama tar for seg kunstnere fra forskjellige tidsepoker, og har valgt ett verk av den aktuelle kunstneren som både har lidenskap og kraft i seg. Kunstnerne vi møter i de åtte programmene er Caravaggio, Bernini, Rembrandt, David, Turner, Van Gogh, Picasso og Rothko.

Simon Schama
Simon Michael Schama er født i 1945, og er professor i historie og kunsthistorie. I tillegg til flere skriftlige utgivelser, er han mest kjent i tv-sammenheng for BBC-serien "A History of Briatian" i 15 deler. Han har også vært kulturkritiker i The New Yorker.

Britisk dokumentar
Produsert av BBC
Originaltittel: "Simon Schama’s Power of Art"
Programleder: Simon Schama
Pressekontakt:Hans T. Wiig , tlf: 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no