Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

P1 søndag 6. januar 2008 kl 07.03 Sølvsuper

Visste ikke hva en harpe var

Willy Postma (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Willy Postma (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
En dag ble vi spurt om noen kunne tenke seg å spille harpe. Jeg sa "ja", men visste ikke hvordan en harpe så ut og ante ikke at den hadde strenger, sier Willy Postma.

- Fra Trondheim og nordover vet de i alle fall nå hva en harpe er, for i denne delen av landet har jeg reist mye og spilt mye. Men da jeg i 1964 kom til Norge, var harpen på mange måter et ukjent orkesterinstrument og orkesterledelsen i Trondheim Symfoniorkester var glad over å få en utøver som spilte både piano, cembalo og harpe.

Willy Postma (65) er for lengst etablert som en harpist i verdensklasse. Hun er universitetslektor ved Norges Musikkhøgskole og er en av verdens mest ettertraktede harpe-pedagoger som også gjort en rekke innspillinger med orkester og som solist.

- Jeg påtar meg ansvaret for 16 ferdig utdannede harpister over hele verden, sier Sølvsupergjesten blant annet i samtalen med programleder Haakon D. Blaauw der hun også forteller om kreftsykdommen som rammet henne i fjor vår og hvordan hun har bygget seg opp igjen etter denne.

Ved en tilfeldighet
Willy Postma (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Willy Postma (foto: NRK / Haakon D. Blaauw).
Willy Postma ble harpist så å si ved en tilfeldighet. Hun startet nemlig sin karriere med å danse ballett, og den storvokste piken måtte ofte danse mannsroller!

Ballettlæreren la spesielt merke til at Willy hadde en spesiell musikalitet med seg og ansporet henne til å ta pianotimer. Det førte henne til musikk-konservatoriet i Rotterdam.

- Men så en dag ble det spurt om det var noen som kunne tenke seg å spille harpe. Jeg sa "ja" med en gang, men visste ikke hvordan en harpe så ut og ante ikke at den hadde strenger. Etter en kort tid ble musikkpedagogen syk og jeg overtok hennes plass med harpen i symfoniorkestret!

Skikkelig glad i harpen ble jeg imidlertid ikke før etter at jeg hadde født min eldste datter, sier Willy Postma som har et kongelig navn. Oppkalt etter den nederlandske dronning Wilhelmina.

- Da jeg gikk på skolen, var det 11 jenter i klassen som het Willy!

Ridder av St. Olav
Etter å ha bodd 14 år i Norge, fikk Willy Postma norsk statsborgerskap, og i fjor høst ble hun utnevnt til Ridder av 1. klasse av den kongelige norske St. Olavsorden.

- Det var noen haiketurer i ungdommen som gjorde meg oppmerksom på Norge, et land jeg fikk lyst å flytte til. I ettertid har jeg mange, mange ganger sagt til meg selv at jeg aldri ville ha valgt et annet land, selv om de som kjenner meg best, mener at jeg med mitt temperament ville ha passet bedre i Frankrike!

NRK P1 Sølvsuper søndag 6. januar 2008 kl. 07.03. Programleder er Haakon Dirk Blaauw.