Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 16. november 2009 kl 20.10 Kommunismen - draumen om eit paradis

Herr og fru Sosialisme

I denne dokumentarserien i tre deler får vi et personlig innblikk i livet i de tidligere kommuniststatene. Stefan Andrei ser tilbake på tiden da herr og fru Ceausescu styrte Romania. (Foto: BBC Worldwide)
I denne dokumentarserien i tre deler får vi et personlig innblikk i livet i de tidligere kommuniststatene. Stefan Andrei ser tilbake på tiden da herr og fru Ceausescu styrte Romania. (Foto: BBC Worldwide)
I det siste programmet i serien om kommunismens hverdag bak jernteppet, vender vi blikket mot det kommunistiske Romania. Her drev Nicolae og Elena Ceausescu sitt personlige diktatur i nesten et kvart århundre.

På folkemunne beskrev rumenerne landets selvutnevnte ledere som "selve sosialismen samlet i én og samme familie". Den ceausesciske kontrollen og reglene de skapte for samfunnet strakk seg helt inn i privatlivet til vanlige rumenske folk. Abort og prevensjon var bannlyst, og hverdagens gjøremål ble kontrollert med falkeblikk.

Blodig utgang
Nasjonens selverklærte mor og far fikk til gjengjeld en blodig avslutning på sitt herredømme. Da kommunismen kollapset, ventet en enorm mob av rasende folkemasser, og Nicolae og Elena Ceausescu ble henrettet.

Om serien
Denne BBC-serien i tre deler skildrer forholdene i kommuniststatene og gir et unikt innblikk i hverdagen bak jernteppet. Serien avslører hvordan hverdagen artet seg for gjennomsnittsbefolkningen i kommuniststatene. Resultatet er en skildring som går dypere enn de velkjente overskriftene om spioner, overvåkning, hemmelig politi og politisk undertrykkelse.

Gjennom et rikt erfaringsgrunnlag får vi et unikt innblikk i selve følelsen av at verden, slik man kjente den, nærmest forsvant over natten. Ved hjelp av sjeldent arkivmateriale kan de som opplevde denne særskilte tiden fortelle sine historier.

Sendes også på NRK1 samme kveld kl 00.45

Britisk dokumentarserie i tre deler
Produsert av BBC Worldwide (2008)
Originaltittel: "The Lost World of Communism"
Producer prog. 3: Bill Treharne Jones
Norsk kommentar: Knut Magnus Berge
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf: 911 64 716 / 23 04 40 79
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, 815 65 900