Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 5. juni 2009 kl 20.10 Darwins verden

Gud eller artenes opprinnelse?

Charles Darwin har en varm tilhenger i biologen Richard Dawkins (foto: RDF International)
Charles Darwin har en varm tilhenger i biologen Richard Dawkins (foto: RDF International)
Hvem var egentlig den unge teologen Charles Robert Darwin som fikk en skjebnesvanger aha-opplevelse på en lang sjøreise? Opplevelsen ble et vendepunkt ikke bare i Darwins eget liv, men også i vitenskapens utvikling.

Den omstridte biologen Richard Dawkins står for denne tredelte framstillingen av Charles Darwins biografi. Dokumentarserien er lagt opp som en road movie i møte med kritikere og motstandere av utviklingslæren. Samtidig får vi presentert de vitenskapelige poengene på location og i filmklipp fra afrikansk og amerikansk villmarksliv.

I første del blir vi presentert for den unge gentlemannens biografi og hans indre tvil når han erkjenner hvor barsk naturens lov egentlig er. Og vi møter skoleelever på leting etter fossiler i håp om at de skal finne bevis selv. Andre episode tar for seg Darwins personlige historie og hvordan folk flest den gang hadde problemer med å akseptere "den sterkestes rett"- mekanismen som strider mot menneskelig moral. I siste del tar Richard Dawkins opp hvordan utviklingsteorien den dag i dag fortsatt er problematisk for både konservative og liberale teologer.

Første episode
-I dette første programmet skal jeg fortelle hvem Charles Darwin var, hvordan han oppdaget sin utviklingsteori, hva den består i og hvorfor den er viktig, sier biologen Richard Dawkins og gjør nettopp det.

Vi får se miljøet Darwin ferdes i, materialene hans og vi møter en gjeng 15-16 åringer fra en skole i London som blir utfordret til å lete etter fossiler, slik Darwin selv gjorde. Dawkins forsøker å overbevise dem om at evolusjonsteorien forklarer jordens opprinnelse bedre enn noen religion kan gjøre det. Men lykkes han?

Britisk dokumentarserie i tre deler
Manus: Richard Dawkins
Regi: Russel Barnes
Produsent: RDF International
Pressekontakt: Sidsel Mundal, 414 52 326 / 23 04 92 82
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900