Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 26. juni 2007 kl 21.55 Romerrikets vekst og fall

Demokraten Tiberius Gracchus

Republikken er i fare når opprøret når Roms gater (Foto: BBC)
Republikken er i fare når opprøret når Roms gater (Foto: BBC)
En gang var Rom en demokratisk stat med jevnlige politiske valg. Ingen kunne ha for stor makt. Denne republikken varte i 500 år, og ble til slutt styrtet på grunn av en ung mann, Tiberius Gracchus. Han var en modig soldat, en mann med ære og en svært utypisk revolusjonær.

Drevet av sin mor Cornelias drømmer om familiens ære og minnet om sin avdøde far, tror Tiberius på republikkens ideer: likhet, anstendighet og rettferdighet til alle. Han deltok til og med i republikkens største seier, og ledet troppene over Kartagos murer for å vinne over Roms erkefiende en gang for alle.

Rom er nå den eneste supermakten i antikkens verden. Uten noen fiender til å holde dem i sjakk, blir Roms aristokrater grådige og driver vanlige mennesker fra gård og grunn. Tiberius Gracchus blir rasende når den korrupte politikeren Scipo Nasica undergraver en fredsavtale han har forhandlet fram i Spania. Som en tilhenger av republikkens ideer bestemmer Gracchus seg for å gjøre noe for de fattige.

Det som nå følger er både et politisk drama og en rørende historie om en mor og hennes sønn. Gracchus er drevet mellom morens ønsker for familiens ære og hans eget ønske om å styrke republikken med de verdiene hans far en gang sto for. Men en revolusjon er ikke til å unngå, og Gracchus hører ikke på sin politisk allierte, Claudius Pulcher. Resultatet er et opprør i gatene. Republikkens stabilitet er i fare, og en ny og sterkere type leder - en keiser – trengs for å skape ro igjen.

Om serien
I denne dokudrama-serien i seks deler møter vi de store skikkelsene i datidens største by, Roma, hvor intrigene florerer og menneskeliv står lavt i kurs.


Britisk dokudrama (2006)
Orginaltittel: Ancient Rome
Produsert av BBC
Norske kommentarer: Svein Tindberg
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no