Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. januar 2009 kl 00.30 Ein mann - fire koner

Polygamiets pris

Dokumentar: Ein mann – fire koner: Vi følger fire kvinner og deres felles ektemann på den iranske landsbygda. (Foto: SVT)
Dokumentar: Ein mann – fire koner: Vi følger fire kvinner og deres felles ektemann på den iranske landsbygda. (Foto: SVT)
Flerkoneri på den iranske landsbygda er temaet i denne dokumentaren, som gir et nært, alvorlig og samtidig humoristisk portrett av fire kvinner og deres felles ektemann.

Den svensk-iranske regissøren Nahid Persson forteller om en i vår målestokk uvanlig familie i dokumentaren "Ein mann – fire koner".

Farang, Goli, Shahpar og Ziba, deres ektemann Heda, hans frittalende mor og 20 barn lever under samme tak på landet i Iran.

De fire kvinnene tørster alle etter kjærlighet og bekreftelse fra sin mann. Dette gjør dem til bitre rivaler. Likevel er det hos hverandre de søker trøst når Heda behandler dem dårlig.

Samarbeid
For kvinnene vet at de må stå sammen for å bekjempe ektemannens enevelde. Heda kan være sjarmerende nok hvis han vil, men han utnytter gjerne sin stilling som husets ubestridte overhode. Han truer dem også med at han vil skaffe seg en femte kone.

Farang er Hedas første hustru, og det var da hun ble syk at mannen bestemte seg for å gifte seg igjen, noe Farang var sterkt imot. Han tar seg også en tredje kone, Shahpar.

Nygift
I filmens innledning er Heda nygift med kone nummer fire, unge Ziba. Hun er fraskilt fra en narkoman og har spirende forventninger til sin nye ektemann. Men snart angrer hun bittert på at hun har bundet seg til den humørsyke 50-årigen.

Kvinnenes svigermor betrakter det hele med en klok gammel kones øyne. Hun er den eneste som våger å si sannheten om Heda, som hun hevder bare har én tanke i hodet.

Regissøren Nahid Persson fikk mye oppmerksomhet sin film "Prostitusjon bak sløret", som ble nominert til Emmy for beste dokumentar i 2005.

Svensk dokumentar (2007)
Originaltittel: Fyra fruar och en man
Regi: Nahid Persson
Produksjon: RealReel Production
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice , tlf 815 65 900 info@nrk.no