Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 20. mars 2013 kl 19.45 Underveis: Gravferd uten Gud

Gravferd uten Gud


Mange velger å begrave sine kjære utenfor kirkesamfunnet. De som ønsker humanistisk gravferd i Trondheim, får god hjelp av gravferdstaler Eirik Lien. Han føler ikke noe behov for Gud i møte med døden.

I denne utgaven av "Underveis" er Eirik Lien igjen på jobb som gravferdstaler. En eldre mann har gått bort, og hans ønske var en humanistisk begravelse.

- Jeg tror ikke på noen Gud eller noe evig liv i en himmel. Jeg ønsker heller å formidle et innblikk i det livet som den avdøde har levd. Det er ikke et forgjeves levd liv, det har gitt spor og minner og håp og trøst til dem som er igjen. I min tankeverden er dét måten man kan leve evig, sier Lien.

Stemmer ikke med Gud
Eirik Lien begynte å reflektere over sitt gudsbilde da han gikk på folkeskolen.

- Jeg fikk det ikke til å stemme med fornuften, at det skal finnes noe utafor oss som er allstyrende. Når jeg ser på situasjonen i verden, kan jeg ikke skjønne at det finnes en mild og rettferdig Gud. Jeg har heller aldri følt noe behov for ei slik tru i møte med døden, forteller han.

Åse Kleveland som gjest
Styreleder i Human-Etisk Forbund, Åse Kleveland, har ved flere anledninger løftet fram behovet for mer nøytrale minnesteder og -stunder.

I denne utgaven av "Underveis" er hun gjest, og reflekterer videre over det å begrave sine nærmeste uten en tradisjonell, kirkelig ramme.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon
Prosjektleder, NRK Temaredaksjonen: Magne Vik Bjørkøy, 73 88 12 00 dir. 73 88 18 13, mobil 90 78 99 50
Presseansvarlig: Aesha Ullah, tlf 23 04 93 75/414 14 653
TV-seere bes kontakte: Publikumsservice, tlf 815 65 900