Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. mai 2005 kl 20.15 Møtet

Gjensyn etter 60 år

Tre redningsmenn. (Foto: NRK)
Tre redningsmenn. (Foto: NRK)
I krigens sluttfase måtte et engelsk bombefly nødlande på innsjøen Langen i Nome i Telemark. Lokalbefolkningen reddet livet til dem som var ombord. Nå, 60 år senere, møtes noen av dem igjen i London.

11. april 1945 fløy 35 engelske Mosquito bombefly over Telemark. Målet deres var tyske skip ved kaien i Porsgrunn. Skipene skulle senkes for å hindre tyske troppeforflytninger.

Oppdraget ble utført, men på veien tilbake til England ble det luftkamp mot tyske jagerfly. Et av bombeflyene måtte nødlande på den islagte innsjøen Langen i Nome. Flyet sank gjennom isen, og de to ombord hadde ikke annet valg enn å hoppe i det iskalde vannet.

Reddet av lokalbefolkningen
Hvis ikke Per Grini (91), Johannes Hegland (84) og Gunnar Holte (79) hadde reagert lynraskt og kommet styrtende til, hadde ikke de to ombord i flyet berget livet. Pilot Philip Davenport besvimte av kulde, mens navigatøren Ron Day fossblødde fra et sår i hodet.

Lokalbefolkningen fikk liv og varme i besetningen, som ble fanget og satt internert i tysk fangenskap i Oslo resten av krigen. Da freden kom, reiste de hjem; Ron Day til England og Philip Davenport til Australia.

Første møte etter krigen
I 2005 er det 60 år siden krigens slutt, og 60 år siden redningsmenn, pilot og navigatør så hverandre. Nå skal de endelig bringes sammen igjen.

Et fjernsynsteam fra NRK fulgte de tre telemarkingene til møtet i London. De forteller om den høydramatiske aprildagen i 1945 og om gjensynet 60 år senere.


Egenprodusert dokumentar fra NRK Telemark (2005)
Programansvarlig: Bo Lilledal Andersen
Pressekontakt: Håkon M. Sverdrup, tlf 23 04 98 41/92 01 55 79