Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 2. april 2005 kl 19.55 Nr. 13: All stans forbudt

Lekser og varselblink

I annen episode i den nye situasjonskomedien "Nr. 13" får Roger Geir Kvarme) helgebesøk av sønnen Tobias. Han forsøker å gjøre sin plikt som far så godt han kan – men snart får han annet å tenke på.

Roger har lovet å hjelpe Tobias med leksene. Men gutten er mer opptatt av å se ut av vinduet. Særlig er det en gul varselblink han er opptatt av.

Roger klager på at Tobias ikke konsentrerer seg, og fastslår at det ikke nytter å gjøre lekser på den måten. Men da han dagen etter oppdager at bilen hans er tauet bort, angrer han på at han ikke fulgte bedre med på det som skjedde utenfor vinduet, han også...

I rollen som unge Tobias møter vi Tobias Fosheim Wienskol.

Om serien
I vår får vi et populært gjensyn med situasjonskomedien "Nr. 13", signert forfatteren Andreas Markusson og regissøren Bo Hermansson.

"Nr. 13" bygger på scenesuksessen "17. mai" som gikk for fulle hus på Oslo Nye Teater i 1997. Året etter videreutviklet NRK Drama stykket til en serie etter det klassiske sitcom-konseptet, det vil si halvtimes episoder som er spilt inn med publikum til stede i salen.

Også tv-publikummet ble tatt med storm da serien ble sendt høsten 1998. "Nr. 13" samlet i snitt 875.000 seere. Senere ble det laget ytterligere to serier på til sammen 15 episoder, sendt i 1999 og 2001.

Bygård på Oslo øst
Som i teaterforestillingen er det en gammel bygård på Oslos østkant som danner rammen for handlingen. Fem av de sentrale skikkelsene i Andreas Markussons stykke er valgt ut som hovedpersoner i tv-serien:

Herr og fru Skau (Aud Schønemann og Helge Reiss) er et gammelt ektepar som har drevet renseriet i første etasje i en mannsalder. Nå har de bestemt seg for å selge renseriet, men dessverre er det bare et begravelsesbyrå som er interessert i lokalene. Den eiegode fru Skau er for øvrig gårdens sosiale midtpunkt og har alltid vaffelrøren og kaffekannen klar når det trengs.

Nordlendingen Unn-Berit (Marit A. Andreassen) er en rastløs lærer i 30-årene på evig jakt etter alt som kan gi livet mening – fra new age og frittgående høner og magedans. Mer enn noe annet drømmer hun om mann og barn. For tiden bor hun sammen med en litauisk jazzmusiker som hun har truffet på "Dans for fred"-seminar i Finland.

Roger (Geir Kvarme) er jevnaldrende med Unn-Berit. Han er fraskilt weekendpappa, tidligere drosjesjåfør og nå arbeidsledig – med andre ord ikke noe bilde på suksess, men ikke desto mindre proppfull av selvskryt og fordommer.

Ahmed Rashid (Behruz Arshi) er gårdens iherdige pakistanske vaktmester. Han er konstant overarbeidet, og hans evige strev står i grell kontrast til Rogers dårlig kamuflerte arbeidsvegring.

I andre roller møter vi Tobias Fosheim Wienskol som Rogers sønn Tobias, og Hans Rønningen som Unn-Berits samboer Leck. I gjesteopptredener utover i serien får vi se Espen Nowacki, Tone Møller Svendsen, Brit Haagensli, Ulf Larsson, Bjarne Thomsen, Julie Øksnes og Håkon Hegnar.

Egenprodusert sitcom fra NRK Drama
I rollene bl.a. Aud Schønemann, Helge Reiss, Geir Kvarme, Marit A. Andreassen og Behruz Arshi
Manus: Andreas Markusson
Regi: Bo Hermansson
Prosjektleder: Tore Bergstrøm
Pressekontakt: Helene Amlie, tlf 23 04 77 51, 95 10 02 99,