Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. august 2002 kl 19.30 Normannerne

Den store normannerkongen

Piet van Deurs følger normannerne helt til Sicilia (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
Piet van Deurs følger normannerne helt til Sicilia (Foto: Bjarne Bergius Hermansen)
I siste del av serien om vikingenes etterkommere, normannerne, introduserer Piet van Deurs oss for en av arkitektene til ”det nye Europa” – Kong Roger den Første av Sicilia.

Kongen av Sicilia, Roger den Første, var sønn av Roger som erobret Sicilia sammen med sin bror Robert etter å ha utvandret fra Normandiet. De to brødrene livnærte seg som leiesoldater og landeveisrøvere på veien fra Normandiet til den søritalienske kysten. Mens Robert ble kjent som Terror Mundi, verdens redsel, var hans nevø Roger den Første en langt fredeligere hersker.

Arabisk tallsystem
Uten Kong Roger kan det hende vi fortsatt hadde brukt romertall i Europa, framfor de langt enklere arabiske tallene vi bruker i dag. Kong Roger var en velutdannet mann, og snakket flytende fransk, gresk og arabisk, i tillegg til latin. Han både forsto og respekterte arabernes kultur og ikke minst; arabernes vitenskaper. Slik ble han med på å trekke den gamle klassiske vitenskapen med de store greske tenkerne og matematikerne opp fra glemselen og inn i Europas utvikling.

Konge av Kristus
Piet van Deurs befinner seg fortsatt på Sicilia, langt sør fra normannernes opprinnelige rike. Her ble Kong Roger kronet til konge av Kristus – helt uten noen pavelig innblanding – og han blir fortsatt gjort ære på av det sicilianske folk på dødsdagen sin. Til tross for hans kristne tro klarte han på merkelig vis å la ulike religioner leve side om side i riket sitt.

En elsket konge
Piet van Deurs finner sterke spor av Kong Roger den Første på Sicilia i vår egen tid. Han har et eget palass, Palazzo dei Normanni, og i den enorme kirken i Cefalu som han reiste for å ære Gud. Også blant sicilianere, folket hans, står den gamle kongen fortsatt sterkt.

Om serien
I denne danske produksjonen tar Piet van Deurs oss med på en historisk reise i normannernes fotspor. Gjennom arkeologi, historie og antropologi ser vi nærmere på hva som skjer med vikingenes etterfølgere.

Dansk produksjon i ni deler fra 1999
Originaltittel: Normannerne
Produksjon: DR
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 72 36