Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 26. april 2000 kl 22.00 Visjoner og illusjoner

Visjoner og illusjoner (ttv)


NRK1 onsdag 26. april kl 22.00
Visjoner og illusjoner (1:3)
Seriestart!

Det levende kunstbarnet

De er unge. De er i opposisjon. Men forandrer de verden? NRK1 starter i kveld en ny serie som lar unge mennesker med sterke meninger om framtiden komme til orde. Det er mennesker som kjemper for sine påstander, og som møter motstand. I en halv time, tre onsdager framover, vil de prøve å overbevise deg om sin visjon. Så er det opp til deg å avgjøre hvor visjonære de måtte være. I det første programmet møter vi forskeren og kunstneren Ståle Stenslie.

- Jeg vil lage et kunstverk som reiser seg og går, sier forskeren og kunstneren Ståle Stenslie, som kjemper for et mer liberalt regelverk når det gjelder bioteknologi. Han mener at menneskeheten er i ferd med å dø ut i sin nåværende form. Det naturskapte individ vil gradvis bli erstattet av \"kunstbarnet\" - et kunstig skapt liv der menneske og teknologi er koblet sammen.

Stenslie mener at bioteknologien vil gjøre oss i stand til å skape biologiske datamaskiner som ikke kan slås av. De nye datamaskinene vil forlenge våre egenskaper, for eksempel vil mobiltelefonen bli en forlenget del av vårt øre, i stedet for teknologi som er utenfor vår kropp.

Dramatiske konsekvenser
I programmet argumenterer han for at bioteknologiens nyvinninger vil få dramatiske konsekvenser for menneskeheten . - De gir oss muligheter som vi trenger et erfaringsrom til å se konsekvensene av. Kunstscenen er det eneste amoralske erfaringsrom der alt bør være tillatt. Derfor ønsker jeg at jeg som kunstner skal få lov til å benytte meg av de mulighetene ny bioteknologi og livsvitenskapene gir - og skape et levende kunstverk. Bare på den måten kan vi danne en moral basert på erfaring, sier Stenslie.

Til motmæle i programmet tar blant andre stortingsrepresentantene Inge Lønning og (H) og Anita Apelthun Sæle (Kr.F).

Om Stenslie
Ståle Stenslie er forsker ved Telenors utviklings- og forskningsavdeling og doktorgradsstipendiat med avhandling om \"Menneske og Maskin\". Han er en av vår tids fremste forskere og kunstnere innenfor VR- teknologi og nettbasert kunst. Han står bak \"Egget\" på Henie Onstad og \"Soalve et Cagula\" fra den første utstillingen med elektronisk kunst, e~on. Han har også vært kurator for Riksutstillingers vandreutstilling, DETOX.

NRK1 onsdag kl 22.00

Bilde
1. Først ut i den nye serien \"Visjoner og illusjoner\" er forskeren og kunstneren Ståle Stenslie, som kjemper for et mer liberalt regelverk når det gjelder bioteknologi.

2. Ståle Stenslie mener at det naturskapte individ vil gradvis bli erstattet av \"kunstbarnet\" - et kunstig skapt liv der menneske og teknologi er koblet sammen.

NRK1 onsdag kl 22.00

Kulturdokumentar fra Nordisk film
Regissør: Gry Winther
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123