Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 fredag 24. desember 2004 kl 22.30 Gene Kelly - en legende i filmmusikalens historie

Portrett av et kreativt geni

Filmen
Filmen "Singin’ in the Rain" i 1952 var en av Gene Kellys største suksesser.
Kveldens dokumentar er historien om en feiret, begavet og gåtefull filmlegende – en historie som aldri har vært fortalt før. Det er et nærgående portrett av et kreativt geni som ved hjelp av stahet, temperament, selvopptatthet og et kompromissløst krav om perfeksjonisme ble den ledende kraften i filmmusikalen.

Gene Kelly (1912-1996) ble kjent for sin robuste, folkelige dansestil – i motsetning til Fred Astaires utsøkte eleganse. Både som koreograf og danser brakte Kelly ny vitalitet i dansescenene på film.

"Singin’ in the Rain" fra 1952 er en av Gene Kellys største suksesser, og med filmer som "An American in Paris", "Summer Stock", "On the Town" og "Brigadoon" revolusjonerte han filmmusikalen.

Dirigenten André Previn, som er et av intervjuobjektene i kveldens program, sier rett ut at etter Gene Kelly var det ikke lenger mulig å lage en "dum" filmmusikal. Skuespilleren Debbie Reynolds forteller at hun har gått gjennom to tøffe ting i livet: barnefødseler og å spille i filmen "Singin’ in the Rain". Vi møter også skuespilleren og danseren Leslie Caron og Gene Kellys datter, Kerry Kelly Novick.

Karrieren
Gene Kelly debuterte som danser på Broadway i 1938, og fikk sitt gjennombrudd i musikalen "Pal Joey" i 1940. Filmdebuten skjedde i 1942 med "For Me and My Girl" mot Judy Garland.

Gene Kelly hadde for øvrig en bemerkelsesverdig karriere i Hollywood. Han kom stadig på kant med selskapet MGM gjennom hele sin arbeidsperiode der. Kelly kjempet for å bringe filmmusikalen ut til et stort publikum, selv om han var smertelig klar over at hans storhetstid som danser var over.

Dokumentarens regissør, Robert Trachtenberg, var en nær venn av Kelly.

Programmet er sendt tidligere.

Amerikansk dokumentar (2001)
Originaltittel: "Gene Kelly: An American Life"
Regi: Robert Trachtenberg
Norsk kommentar: Andreas Diesen
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 /98 87 50 78