Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 11. mai 2003 kl 21.30 Presidenten

Taler til folket

President Jed Bartlet (Martin Sheen) forbereder seg til den årlige talen til folket. (Foto: Warner Bros.)
President Jed Bartlet (Martin Sheen) forbereder seg til den årlige talen til folket. (Foto: Warner Bros.)
Det er januar og tid for presidentens årlige tale til folket om rikets tilstand. Staben jobber frenetisk for å få den viktige talen ferdig i tide.

Når staben føler de begynner å nærme seg slutten på det enorme arbeidet, kommer president Jed Bartlet med et overraskende innspill. Han ønsker at de skal ta med at administrasjonen vil jobbe for at man skal finne en kur mot kreft innen 10 år. De sjokkerte medarbeiderne tror knapt sine egne ører, og mange beskylder presidenten for å prøve å score billige politiske poeng. Den eneste som stiller seg positiv til tanken er Sam Seaborn.

Josh Lyman klarer ennå ikke å få stell på kjærlighetslivet sitt. Forelsket som han er klarer han ikke helt å styre tungen. Plutselig buser han ut til Amy Gardner at hennes spirende romanse med en kongressmann er intet annet enn politisk motivert…

Om serien
I "Presidenten" følger vi Josiah Bartlet (Martin Sheen) og hans lojale stab gjennom de store og små begivenheter som preger hverdagen i Det hvite hus. Det handler ikke bare om den politiske tautrekkingen som foregår i kulissene, men også om personlige forhold, maktkamp, kjærlighet og vennskap. Serien er kjennetegnet av mye humor og inngående kjennskap til det "hemmelige" spillet i amerikansk politikk.

President Josiah "Jed" Bartlet tilhører Demokratene, og bak hans folkelige utstråling skjuler det seg en skarp hjerne og et oppriktig engasjement for det han tror er til beste for landet. Til tross for det konstante presset fra ulike interessegrupper, lar han sin egen overbevisning komme først. Mange lar seg forlede av hans godslige sjarm – bare for å oppleve et hensynsløst motangrep når de minst venter det.

Med sine ulike egenskaper utgjør presidentens utvalgte stab et slagkraftig team som spiller en avgjørende rolle i styringen av landet. Nasjonen overlever på grunn av – men til tider også på tross av – det som skjer i den vestre fløyen i Det hvite hus.

Amerikansk dramaserie
Av Aaron Sorkin
Originaltittel: The West Wing (Serie 2)
Produksjon: Warner Bros. for NBC
Med bl.a. Martin Sheen, Rob Lowe, Allison Janney, John Spencer, Richard Schiff, Dule Hill, Moria Kelly og Bradley Whitford
Pressekontakt: Sidsel Aarsnes Linden, tlf. 23 04 98 41