Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 13. april 2006 kl 20.10 Filmplaneten viser: Lagaan

Oscar-nominert Bollywood-film

Helten Bhuvan spilles av den indiske superstjernen Aamir Khan. Her med cricketlaget, de 11 uovervinnelige (Foto: Aamir Khan Productions)
Helten Bhuvan spilles av den indiske superstjernen Aamir Khan. Her med cricketlaget, de 11 uovervinnelige (Foto: Aamir Khan Productions)
I 1893 er den lille landsbyen Champaner i India rammet av tørke og britisk kolonialisme. En bøllete britisk kaptein kommer med en utfordring: Bøndene må lære seg cricket på tre måneder. Vinner de over britene, slipper de lagaan (skatt) i tre år. Taper de, må de betale tre ganger så mye og sulte i hjel.

Helten Bhuvan samler et uvanlig cricketlag bestående av vismenn og stumme, krøplinger og muskelbunter, hindu og muslimer. Selv en kasteløs er med på laget. Og vakre Gauri elsker selvsagt Bhuvan, men søsteren til den sadistiske kapteinen forelsker seg også. Og hun lærer laget cricket.

Om filmen
"Lagaan" ble Oscar-nominert i 2002, noe som gav Bollywood stor oppmerksomhet utenfra. Her produseres årlig over 900 filmer, flere hundre flere enn hva Hollywood leverer.

Bollywood lager fargesprakende multisjangerfilmer med både romantikk, komedie, action, fantasi og naturligvis en god porsjon sang og dans. "Lagaan" er en sang- og dansefilm med politisk tema, men den er også en kjærlighetshistorie og en heltehistorie.

Indisk drama (2001)
Originaltittel: "Lagaan"
Med Aamir Khan (Bhuvan), Gracy Singh (Gauri), Rachel Shelley (Elizabeth), Paul Blackthorne (Kaptein Russell) og Suhasini Mulay (Yashodamai)
Regi: Ashutosh Gowariker
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78