Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 lørdag 3. januar 2009 kl 16.15 Dalai Lama - leder i eksil

Nært på Dalai Lama

Dalai Lama slik vi aldri har sett ham – i et nærportrett der vi følger ham gjennom halvannet år. (Foto: MercuryMedia)
Dalai Lama slik vi aldri har sett ham – i et nærportrett der vi følger ham gjennom halvannet år. (Foto: MercuryMedia)
Et britisk filmteam fikk følge med Dalai Lama gjennom halvannet år. Resultatet er et intimt portrett av Tibets leder. Det viser en rekke sider av nobelprisvinneren som som få kjenner til.

Dalai Lamas daglige overveielser for å finne en balanse mellom sitt kall som buddhistisk leder og de realpolitiske forhold som tvinger ham til å være bestemt overfor Kina – dette er noe av det vi overværer i noen enestående filmopptak med hans hellighet.

Politisk pragmatisme
Blant annet blir vi vitne til Dalai Lamas medfødte politiske pragmatisme i David-og-Goliat-striden mellom Tibet og Kina. Klarer han å overbevise de kinesiske lederne om at han er uunnværlig når det gjelder å løse det tibetanske problemet?

En uønsket debatt
Ett er sikkert: Han ønsker å få en fredelig løsning på motsetningene mellom Tibet og Kina. Og å vekke en ny interesse hos den kinesiske regjering for Tibets framtid.

Det framgår at Dalai Lama er villig til å komme fram til et balansepunkt mellom religion og realpolitikk slik at Kina kan engasjere seg i debatten.

Å finne en etterfølger
Filmen gir oss også Dalai Lamas tanker om å finne en etterfølger. Den følger ham rundt på hans offentlige framtredener, på private mottakelser og på hans viktigste møter, hvor hans persona kan skifte fra mild og humoristisk til den drevne statsmannens årvåkenhet.

Programmet er sendt tidligere.

Britisk dokumentar (2008)
Originaltittel: The Unwinking Gaze
Produsert av: MercuryMedia
Kontaktperson: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no