Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 søndag 28. september 2008 kl 20.25 Viten om

Medfødt moralsk evne

Viten om: Ann Marker er programleder i den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Viten om: Ann Marker er programleder i den danske serien Viten om. (Foto: DR)
Moralitet, aggresjon og sjalusi er ikke tillærte sider ved våre liv. Mennesker er født med disse egenskapene. Se andre program i den danske populærvitenskapelige serien Viten om.

Menneske er ikke et uskrevet blad, eller tabula rasa som det også heter. Tvert imot kommer vi til verden med en hjerne som rommer sosiale egenskaper som evne til moral, aggresjon og sjalusi. I et evolusjonistisk perspektiv har vi utviklet slike egenskaper fordi de oss bedre i stand til å overleve og føre arten videre.

Men de medfødte evnene gjør oss ikke til maskiner som bare reagerer på en måte. Vi lærer også ved at vi stadig er i samhandling med omgivelsene. På lignende måte som for datamaskiner, er harddisken gitt ved fødsel men det varierer hva man fyller den med i form av læring.

Om serien
Viten om er en dansk populærvitenskapelig serie fra Danmarks Radio i 11 deler. I første episode blir spørsmålet om man er født eller blir homo undersøkt, så spør man seg om moraliteten er medfødt. I tredje episode handler det om trekkfuglenes vandring, i fjerde om kampen om oljeressursene på Nordpolen. Femte episode handler om når kroppens immunforsvar går til angrep på kroppen vår. Sjette tar for seg dna-teknologien, mens sjuende episode handler om teknologi som kan gjøre kullkraft fri for CO2-utslipp. I åttende episode ser vi nærmere på supercomputere med enorm kapasitet. Den niende episoden handler om hvordan ny teknologi kan tas i bruk i kampen mot terror, men tiende del ser på hvordan man kan trene opp hjernen sin til å yte bedre. I ellevte og siste episode handler det om hvordan hjernen tar skade av alkoholbruk.

Dansk populærvitenskapelig serie (2007)
Originaltittel: Viden om - Dig, dyret og Darwin
Produsert av: Danmarks Radio (DR)
Kontaktperson: Hans T. Wiig, tlf 23 04 96 23
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900 info@nrk.no