Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 19. januar 1999 kl 20.30 Lykke til salgs

Brennpunkt: Lykke til salgs (ttv)

NRK1 tirsdag 19. januar kl 20.30
Brennpunkt: Lykke til salgs

Selvutvikling til 4000 kroner
Kan man lære å bli lykkelig, eller frisk? Og kan man bruke tankekraft til å forandre livet og skjebnen? Brennpunkt følger verdens mest utbredte selvutviklingskurs, Silvametoden, som lover nettopp dette - mot en kursavgift på nærmere 4000 kroner.
I dag holdes det Silvakurs i 110 land, og Silva International i USA hevder at 12 millioner mennesker har gått deres kurs. 9000 har gått kurset i Oslo.
En av dem er studenten Marian Hamre (29), som bruker Silvametoden til å forberede seg til forelesningene og til å slutte å røyke. I programmet møter vi også Per Aksel, en bonde som dyrker agurker ved hjelp av Silvametoden, og Kristine, som gikk Silvas barnekurs og lærte å bøye skjeer ved hjelp av tankekraft.

New Age
Silvakurset markedsføres som et kurs i selvutvikling, men det har en klar spirituell overbygning preget av New Age. Hovedbudskapet er at du ved hjelp av egen tankekraft vil være i stand til å påvirke og forandre hendelser i den \"ytre verden\", det vil si virkeligheten.
- Vi har alle enestående evner som vi kan bruke for å oppnå det vi ønsker når det gjelder jobb, helse og privatliv, hevder Øystein Aspenes, som er ansvarlig for Silvakursene i Norge. Kurset lover deg også bedre hukommelse og bedre studieresultater. Dessuten tilbys teknikker for å slanke seg, slutte å røyke og å få bedre selvtillit.
Men er Silvakurset seriøst nok? Kan det komme til å gi deg falske forhåpninger, for eksempel om å kurere egen eller andres sykdom? Eller tro på at du har overnaturlige evner? Og kan man alltid følge sin intuisjon?
Kursene er beregnet for store grupper, uten noen form for oppfølging. Om du ikke får resultater, er det din egen skyld. Da har du ikke jobbet hardt nok.
Amerikansk forretningsmann
Bak Silvametoden står 84 år gamle Jose Silva. Han er en amerikansk forretningsmann som i mange år eksperimenterte med hypnose og parapsykologi før han kom fram til Silvametoden i l966. Ifølge ham selv er dette kurset det største som har hendt menneskeheten siden Kristi fødsel. Hans organisasjon Silva International i Texas har i mange år jobbet for at Jose Silva skal bli nominert til Fredsprisen for sitt arbeid.
Silvametoden er en innbringende forretning for Jose Silva. Han får royalties fra hvert eneste kurs som går over hele verden. Det er også gitt ut rundt 20 Silvabøker og Silva International driver blant annet et stort medieselskap i Texas.
NRK1 tirsdag kl 20.30

Bilde
Student Marian Hamre (29) år bruker Silvametoden til å forberede seg til forelesningene og til å slutte å røyke.

Egenprodusert fakta
Programansvarlig: Wenche Lie Giæver, tlf. 23047119
Brennpunktredaksjonen, tlf. 23049000
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123
Pressekontakt i Brennpunkt: Gunnvor Aase Hole, tlf. 23045494
e-post: brennpunt@nrk.no webadr.: http://www.nrk.no/brennpunkt/