Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 20. oktober 2003 kl 23.10 Dok1: Fogh bak fasaden

Fogh, ikke Anders

Fogh blant folk flest – vi møter den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen i en dokumentar laget av DR. (Foto: DR)
Fogh blant folk flest – vi møter den danske statsminister Anders Fogh Rasmussen i en dokumentar laget av DR. (Foto: DR)
Danskene er oftest på fornavn med sine statsministre, men den sittende heter Fogh blant dansker flest. Møt Anders Fogh Rasmussen bak fasaden i en nærgående dokumentar fra Danmarks Radio.

Blant annet møter vi Danmarks statsminister bak kulissene under EU-toppmøtet i København like før jul. Han satt da som EU-formann og skulle aksle sitt største oppdrag til da, nemlig å forhandle fram et EU-medlemskap for ti nye land, og med det "gjenforene" Øst- og Vest-Europa.

Dokumentaren følger statsministeren gjennom et par måneders tid, bl.a. under forberedelsene til toppmøtet. Vi møter Fogh under forhold vi normalt ikke ser ham i.

Historisk øyeblikk
- This is indeed a historic moment, avsluttet en stolt og glad Fogh Rasmussen på toppmøtets siste dag. Han hadde vært med å åpne porten for ti nye EU-land med til sammen 75 millioner nye EU-borgere. Slik sett hadde han bestått sitt livs hittil største politiske prøve og høstet stor anerkjennelse fra sine kolleger i de andre EU-landene.

"Vi gir oss ikke"
At Frankrikes president Jacques Chirac innledningsvis nekter å godkjenne en felles fordømmelse av den tsjetsjenske terroraksjonen mot et teater i Moskva fordi fellesutsagnet ikke forelå på fransk, var bare en forsmak på hva som ventet under toppmøtet i København. Også Russlands president Putin skulle komme til å vise seg fra sine vrange side, under forhandlingene om den russiske Kaliningrad-enklavens forhold til EU.

- Jeg er søt og snill og vennlig. Inntil forhandlingene starter. Men vi gir oss ikke, uttalte statsministeren før møtet med Putin.

Lenger fram i prosessen ventet et par store munnfuller ved navn Tyrkia og Polen. Forhandlingene foregikk på mange plan, og hele tiden gjaldt det å holde resultatet skjult for de andre, så de ikke fikk nye ideer. Tyrkia ville ha banket igjennom en bestemt dato for opptakelse i EU. Polen ville ha mer penger - en hel milliard euro. Og kanskje kunne også Tsjekkia tenke seg noe liknende. Fogh Rasmussen måtte hele veien komme med klare meldinger til sine motspillere.

- Det er den eneste måten å gjøre det på. Hvis jeg skulle snakke alle etter munnen, ville det slett ikke gå, sier Anders Fogh Rasmussen i programmet.

I følge en meget stram tidsplan ble søkerlandene mottatt et etter et. Det ble forhandlet like fram til siste øyeblikk, og sett gjennom møtelokalets glassvegg avslører EU-formannens ansiktsuttrykk at her blir hardt satt mot hardt.

Innkjøpt dansk program
Original tittel: Fogh bag facaden (2003)
Regi: Christoffer Guldbrandsen
Produksjon: DR
Kontaktperson i programinnkjøp: Gunilla Gaarder, 23 04 93 64
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57