Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 22. november 2009 kl 20.15 Tore på sporet

Reiser etter ryktene

Malfryd Biekkola fra Vardø fikk høre rykter om en søster i Russland lenge etter farens død. I kveldens Tore på sporet reiser hun og Tore Strømøy inn i Russland for å finne ut om ryktene stemmer. (Foto: NRK)
Malfryd Biekkola fra Vardø fikk høre rykter om en søster i Russland lenge etter farens død. I kveldens Tore på sporet reiser hun og Tore Strømøy inn i Russland for å finne ut om ryktene stemmer. (Foto: NRK)
Da tyske soldater inntok Norge i 1940, rømte mange mennesker i Øst-Finnmark over grensa til Sovjetunionen. Malfryd Biekkolas far var en av dem. Først etter hans død hørte hun rykter om en søster i Russland.

Viulf Jensen fra Kiberg var en av flere hundre finnmarkinger som rømte over grensa da krigen kom. Mange av dem kjempet også i Den røde armé.

Taus som graven
Viulf var i Sovjetunionen frem til sommeren 1945. Etter krigen giftet han seg og fikk to barn. Men han fortalte aldri noe om hva han hadde opplevd under tiden i Sovjetunionen. Trolig skyldtes det frykt for represalier fra KGB og russisk etterretning. Men også norsk etterretning fulgte nøye med partisanene etter krigen, og Viulf Jensen døde uten å si ett eneste ord om opplevelsene sine.

Lenge etter farens død får datteren Malfryd høre rykter om hva som hadde skjedd med faren i Sovjetunionen under krigen. Det kom fram at mange av finnmarkingene havnet i en by langt bak Uralfjellene. Malfryd hørte at faren også kom dit, og at han muligens hadde en sønn eller datter i Russland.

Om programmet
Etter tre års pause er publikumsfavoritten med Tore Strømøy ved roret tilbake med spennende historier, menneskelig drama og lykkelige gjenforeninger. Programlederen sporer opp savnede familiemedlemmer, og hele verden er hans arena: England, Wales, Spania, Israel, Sør-Korea, Cuba, Russland, Trinidad og Tobago.

Årets serie er litt annerledes enn tidligere, med kun én sak i hvert program. Til gjengjeld blir det mer av den delen seerne alltid har likt best, nemlig reisereportasjen. I år får vi følge Tore fra han får en sak i posten, via etterforskningen, til han reiser ut i verden med brevskriveren for å forsøke å oppfylle hans eller hennes store drøm.

Egenproduksjon Program Tyholt
Programleder: Tore Strømøy, tore.stromoy@nrk.no
Pressekontakt: Silje Marie Lien, 23 04 41 01/975 25 287
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900