Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 5. mai 2013 kl 20.05 Arkeologene: Makt og ære

Makt og ære


Programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen leter etter makt og ære. De finner Skandinavias eldste lovtekst Forsaringen, og møter Grauballemannen som ble ofret i ei myr for 2300 år siden.

Etter å ha sett på vikingenes villskap i forrige episode, vil Arne Hjeltnes og Frode Iversen se nærmere på hvordan konflikter kunne løses uten sverd og øks.

På Jæren står et gammelt tingsted. Sammen med den lokale barneskolen tar Arne og Frode en test på demokrati i praksis. I tidlige demokratiske samfunn gikk lov og religion hånd i hånd. I Århus treffer vi en som ble offer for nettopp dette.

Om serien:
Arkeologene er en dokumentarserie – ikke for arkeologer, men MED arkeologer. Drømmen om å finne gullskatten er et håp hos mange, og den jakten tar programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen seerne med på gjennom åtte episoder.

Jorda og landskapet rundt oss er fullt av spor etter tidligere beboere. For arkeologene er selv gamle søppelfyllinger og kokegroper verdifulle skattekister som gir bilder på livet før oss. I denne serien leter programleder Arne Hjeltnes og arkeolog Frode Iversen etter nye svar på gamle mysterier.

Egenprodusert dokumentarserie i åtte deler
Programleder: Arne Hjeltnes
Prosjektleder: Øystein Økter
Presseansvarlig: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900