Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 lørdag 13. november 1999 kl 18.30 Smørøyet presenterer ANSUR

Smørøyet presenterer ANSUR (ttv)


NRK1 lørdag 13. november kl 18.30
Smørøyet presenterer ANSUR (2:7)

Tilbake til vikingtiden

I kveldens episode av \"Ansur\" reiser Viktor tilbake til vikingtiden. Vi møter han som høvdingsønnen Tord på vikingferd til Irland. Viktor har nemlig arvet farfarens overnaturlige evner - han kan reise i tid.

I første episode av dramaserien \"Ansur\" oppdaget Viktor at noen hadde prøvd å bryte seg inn i farfarens hus som hadde stått avstengt siden han døde. Farfaren var en mystiker som leste tanker og helbredet folk. Viktor trosset morens forbud og tok seg inn i huset. Her fant han et brev. Merk deg ordet \"ansur\", stod det. Plutselig befant Viktor seg blant de første menneskene som overvintret i Norge, nemlig i istiden for ca. 10.000 år siden.

På skolen har Viktor sagt ja til å holde et foredrag på nyttårsaften. Det skal handle om norgeshistorien. Bare Maria tror han vil klare det.
Peter er skolens nye musikklærer og godt likt. Viktor liker Evy, men hun er \"forelska i lærer\'n\". Truls, bestekameraten til Viktor, tror det foregår noe mystisk på skolen. Og så forsvinner Maria...

Om serien
Hovedpersonen i serien er 14 år gamle Viktor, som spilles av Arne Haakenaasen Dahl. Viktor bor sammen med mor (Marianne Krogness) og lillebror Johannes (Sindre Lunde Holbek). Far er borte - han skal visst være i Burma. Viktor hadde en farfar med helt spesielle evner. Mor er redd for at sønnen kan ha arvet bestefarens overnaturlige evner. Han får derfor ikke lov til å gå inn i farfarens hus som har stått avlåst siden han døde.

Viktor har også to gode venner: Kameraten Truls (Vegar Mikalsen) som er mer opptatt av detektiver enn av jenter, og Maria (Siri Anne Nilsen).

Handlingen i \"Ansur\" veksler mellom nåtid og fortid. Det begynner en ny lærer, Peter (Jørgen S. Langhelle), på skolen til Viktor. Læreren er en Rottefangeren fra Hameln-type - en forfører som lokker noen av elevene med på skumle ting. Han starter en skolering hvor spesielt utvalgte elever, deriblant Viktor, får være med. Viktor blir først fascinert, men han har evnen til å reise i tid og avslører etter hvert læreren som en skurk og historieforfalsker.

NRK1 lørdag kl 18.30

Bilder:
1. I kveldens episode av dramaserien \"Ansur\" reiser Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) tilbake til vikingtiden. Her møter vi han som høvdingsønnen Tord. I forgrunnen den irske frillen Meave som spilles av Siri Anne Nilsen. (NRK-foto: Ole Kaland)

2. Viktor (Arne Haakenaasen Dahl) sammen med vikingen Ride (Marius Kleppe) og den irske frillen Meave som spilles av Siri Anne Nilsen. (NRK-foto: Ole Kaland)

Dramaserie i sju deler fra NRK Fjernsynet, Barne- og ungdomsavdelingen
Manuskript: Terje Nordby
Regi: Tone C. Rønning
Prosjektleder: Chris Foss
Med bl.a. Arne Haakenaasen Dahl, Marianne Krogness, Jørgen S. Langhelle

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41