Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 24. oktober 2001 kl 20.00 Barmeny

Asiatisk mat

Lars Barmen stortrives med
Lars Barmen stortrives med "det asiatiske kjøkken" (Foto: Helge Semb)
Asiatisk mat for norske kjøkken står på menyen i dag. Lars Barmen lager kinesisk kokt kylling fra Hainan, Tom Yam Kung og stekt ris med chili.

Kinesisk kokt kylling fra hainan
Til koking av kylling:
2 l vann
1 kylling på 1,6 kg
4 hvitløksfedd
20 g frisk ingefær

Trim av fettet på kyllingen og spar det til tilberedning av risen.
Kok opp vann i en kasserolle og legg i kyllingen sammen med hvitløk og ingefær. Kok opp og senk varmen. La den trekke i 35-45 minutter. Ta den opp og legg den på et bakebrett.

Glasur:
4 ss mørk soyasaus
4 ss lys soyasaus
4 stjerneanis
2 kanelstenger

Bland alt i en kasserolle og kok opp. Pensle kylling med denne og sett den i stekeovn på 200 grader i 3-4 minutter.

Til ris:
20 g ingefær
4 hvitløksfedd
fett fra kyllingen
2 dl ris
4 dl kyllingkraft

Smelt kyllingfettet i en kasserolle sammen med ingefær og hvitløk. Skyll risen godt og fres den sammen med resten i 3 minutter. Tilsett kyllingkraft og kok under lokk til all væske er fordampet.

Ingefærsaus:
6 ss grovhakket ingefær
1 ss hakket hvitløk
litt salt
2 dråper sesamolje
2 ss kyllingkraft

Kjør alt i en foodprosessor eller i morter til en fyldig saus.


Chilisaus
4 røde chili
4 fedd hvitløk
1 ts riseddik
2 dråper sesamolje
1 ts sukker
1 ts salt
2 ts kyllingkraft

Kjør alt i en foodprossesor eller morter til en fyldig saus .
Del opp kylling og server den med skiver av agurk og tomat, frisk koriander, ingefærsaus, chilisaus, lys soya, mørk soya , kyllingkraften som suppe og risen.

Tom Yam Kung
2 dl kyllingkraft
1 sitrongress
20 g galangal
2 limeblad
100 g sopp (små champingnon)
saften av 2 lime
1 ts salt
100 g scampihaler
7 små chili
3 store tørkede chili
2 vårløk
3 ss frisk koriander

Grovhakk sitrongress. Skrell galangal og kutt i skiver. Grovhakk vårløk og koriander. Kok opp kyllingkraft. Tilsett sitrongress, galangal og limeblad og gi et nytt oppkok.
Tilsett resten av ingrediensene. Kok opp igjen og server umiddelbart.

Stekt ris med chili
3 dl jasminris
4½ dl vann
2 sjalottløk
3 hvitløksfedd
½ chili
2 cm ingefær
3 vårløker
2 soyaolje
½ gulrot
50 g erter
1 egg
100 g bønnespirer
4 ss soyasaus
1 ss mørk soyasaus
1 ss østerssaus
½ ts sesamolje
evt. hvit pepper

Kok risen med vann til all væsken er fordampet og risen er ferdigkokt.
Kutt terninger av gulroten og kok dem møre i lettsaltet vann.
Finhakk løk, hvitløk, chili, ingefær og vårløk. Fres dem i olje i en stor panne i ca 2 minutter. Tilsett gulrot, erter og sammenpisket egg. Fres videre til egget har stivnet.
Tilsett risen og bønnespirene. Smak til med lys og mørk soya, sesamolje, østerssaus og evt pepper.
Rør godt om og server umiddelbart.

Varme grønnsaker med østerssaus
2 ss soyaolje
3 fedd hvitløk
3 sjalottløk
3 pak choi (finnes i asiatiske innvandrerbutikker eller bruk spinat, kinakål, asparges)
4 ss østerssaus
Frisk koriander til pynt

Varm oljen i en stekepanne, kutt hvitløk i skiver og finhakk sjalottløkene. Stek dem i pannen.
Kutt pak choi i grove biter og tilsett i pannen. Tilsett østerssaus og fres videre i 20 sekunder.
Server umiddelbart med koriander som pynt.

Sago gula melaka
1 l vann
4 dl sagogryn
1 dl vann
200 g palmesukker
1 dl kokosmelk

Kok opp 1 l vann og tilsett sago under omrøring. La den småkoke i 6 minutter, sil av og fordel sagoen i 4 kopper. Avkjøl og hvelv dem på serveringstallerkener.
Kok opp 1 dl vann med palmesukker og avkjøl.
Anrett med palmesukker og kokosmelk rundt .

Egenprodusert matprogram
Programleder Lars Barmen
Ved Are Fiva og Bjørn Holmgren
Pressekontakt Anna Marie Normann, tlf. 23 04 78 53

Bilder
1 Lars Barmen stortrives med ”det asiatiske kjøkken” (Foto: Helge Semb)
2 Kinesisk kylling (Foto: Helge Semb)
3 Tom Yam Goong, Thailandsk syrlig suppe med scampi (Foto: Helge Semb)
4 Stekt ris (Foto: Helge Semb)