Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 23. juni 2010 kl 20.00 Tilbake til 60-tallet

Bodøs første kjendis


I 1962 ble en fjorten år gammel gutt plukket ut til å spille "Bodø" i Stompafilmene. I kveld finner du ham i kommentatorstolen når Knut "Bodø" Eide skal mimre tilbake til 60-tallet og året da han ble Bodøs første kjendis.

Med seg på laget har han fått med turneren Åge Storhaug og tidligere programleder i NRKs ungdomsredaksjon, Ada Haug. Turneren Åge Storhaug flyttet dette året til Tyskland, hvor han virket som budbringer mellom Øst- og Vest-Tyskland. Mens Ada Haug smidde seg i hymnens lenker med den populære programlederen Odd Grythe i 1962.

Frykt for atomkrig
I 1962 ble EU-saken for første gang satt på agendaen i norsk politikk. Stortingets vedtak om å sende den første norske EF-søknaden ble allerede da møtt med store demonstrasjoner mot norsk medlemskap. Ute i verden var den kalde krigen på frysepunktet med Sovjets utplassering av mellomdistanseraketter på Cuba, og president Kennedys påfølgende blokade. Spenningen var til å ta og føle på; ville de sovjetiske skipene snu eller skulle dette bli starten på en atomkrig?

Spennende ting skjedde også på TV-fronten. Kommunikasjonssatellitten Telstar ble skutt opp og hvis alt gikk bra, ville man kunne se direktesendte fjernsynsbilder fra selveste USA. Romfartskappløpet var i gang, det gjaldt å overgå hverandre og både USA og Russland dyrket hemningsløst sine romfartshelter. Beatles slo igjennom med låta "Love me do" og sørget for ungdomshysteri verden over, mens Wenche Myhre fikk sitt gjennombrudd her hjemme med "Katta vår".

Om serien
Gjennom ti programmer reiser vi tilbake til 60-tallet. Ved hjelp av NRKs fjernsynsarkiv får seerne servert en nostalgisk halvtime med hvert av årene, fra 1960 til 1969. Hver uke møter vi tre mennesker som på ulike måter var med på å forme dette tiåret for oss, og blant profilene finner vi Norges store diva Wenche Foss, Høyres Kåre Willoch og den høylytte Torbjørn Berntsen.

60-tallet er tiåret da teknologien for alvor endrer livene våre: Fjernsynet bringer verden inn i stua, kjøleskap og vaskemaskin blir vanlige hjelpemidler og det blir mulig å kjøpe bil uten å søke først. Herrene går med hatt, mens damene har høyt, tupert hår og skjørtene kryper lengre og lengre oppover lårene. Wenche Myhre slår igjennom, og Beatles forfører den nye ungdomsgenerasjonen med fengende rytmer og langt hår. Sex er hemmelig, men alt er mulig.

Programmet er sendt tidligere.

Egenproduksjon fra NRK Historier (2009)
Serieproducer: Karen-Margrethe Baltzrud
Prosjektleder: Harald Reitan
Pressekontakt: Silje Marie Lien, tlf: 23 04 41 01/97 52 52 87
TV-seere bes kontakte NRKs Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no