Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK3 fredag 4. april 2008 kl 22.25 Ikke si det til mamma ...: jeg er i Kongo

Kongos ukjente sider

Diego Bunuel lar oss oppleve ukjente sider ved Den demokratiske republikken Kongo. (Foto: Canal+)
Diego Bunuel lar oss oppleve ukjente sider ved Den demokratiske republikken Kongo. (Foto: Canal+)
Har du noen gang sett en positiv reportasje fra Den demokratiske republikken Kongo? Barnesoldater, krig, korrupsjon og aidsepidemi er vel snarere det vi forbinder med landet. Men den evige optimisten Diego Bunuel har satt seg fore å fortelle en annen historie.

En serie spennende møter og overraskelser står for tur på reisen fra Kinshasa til Lubumbashi, gjennom jungelen i landet som en gang het Zaïre.

En av dem vi skal møte er Christelle Lohaka, som ble kåret til Miss Kinshasa 2005. Nå er hun frontfigur for den første skjønnhetskonkurransen for hiv-positive kvinner. Målet med konkurransen er å skape større bevissthet rundt epidemien.

Mini-Tsjernobyl
Bunuel oppsøker professor Malu, som er fysiker og ansvarlig for Kongos eneste kjernekraftverk. Her er en reaktor som ble bygd som et eksperiment i 1960, og som etter sigende kan bli et "mini-Tsjernobyl" når som helst.

Vi møter dessuten etterkommerne etter belgiske immigranter, som hver uke får tilsendt blåskjell fra Brussel.

Det skal også handle om de utrydningstruede fjellgorillaene i landet. De holder til i en nasjonalpark som står på UNESCOs verdensarvliste. Like fullt blir de massakrert av geriljagrupper, og beskyttes nå av FNs fredsbevarende styrker.

Om serien
Hvordan er livet for folk flest i noen av verdens mest voldelige, krigsherjede og korrupte land? Det har programlederen og produsenten Diego Bunuel satt seg fore å utforske. I en annerledes reiseserie på fem programmer tar han oss med til Colombia, Kongo, Nord-Korea, Gaza og Afghanistan.

Diego Bunuel er fra USA, men er et kjent ansikt også i Frankrike etter sju år som utenrikskorrespondent for fransk fjernsyn. Som reporter var det krig, ulykker og elendighet han hadde i oppdrag å dekke. Etter hvert fikk han et ønske om å fortelle en annen historie. For selv i land der død, ødeleggelse og kaos råder, lever millioner av mennesker et daglig liv med gleder, sorger og en kamp for et bedre liv.

Ønsket om å gi et bredere og mer nyansert bilde motiverte ham til serieprosjektet "Ikke si det til mamma…". Som eneste enkeltstående produksjon noensinne sopte serien inn fire priser i den internasjonale scoop- og journalistfestivalen i Frankrike i fjor.

Programmet er sendt tidligere.

Fransk-amerikansk dokumentarserie
Originaltittel: Don’t Tell My Mother… / Ne dites pas à ma mère…
Av Diego Bunuel
Produksjon: Capa og Canal+
Kontakt Programinformasjon: Helene Amlie, 23 04 77 51 / 95 10 02 99
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no