Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 fredag 22. januar 1999 kl 23.00 Filmbilaget

Filmbilaget (ttv)

NRK2 fredag 22. januar kl 23.00
Funny Games

Subtil grusomhet

\"Årets mest sjokkerende film og så provoserende at den knapt er til å holde ut\". Slik beskrev Aftenpostens filmanmelder Per Haddal \"Funny Games\". Regissøren Michael Haneke vil ha oss til å tenke gjennom hvordan medievolden virker og hva den gjør med oss i det lange løp.
Det er en het sommerdag i et ferieparadis ved en vakker innsjø. Familien Schober - Georg, Anna, sønnen Georg jr. og schæferen Rolfi - installerer seg i sitt romslige sommerhus og forbereder seg på noen deilige dager med seiling, golf og avslappende leker bak trygge gjerder og en solid låst port.
Men det er andre i nærheten som har lyst til å leke helt andre leker. To hvitkledde og særs veloppdragne gutter banker på hos familien Schober og ber om å få låne noen egg. Hvordan er de kommet gjennom porten?
Guttene er kledd som om de var klare for seiling eller golf, og de har hvite hansker på. Men en av dem er redd hunder, og eggene knuses. Spillet er igang. Snart forvandles luksusvillaen til en nådeløs utryddelsesleir uten fluktmuligheter.

Hvem er de?
De to hvitkledde guttene bærer apostlenes navn - Peter og Paul. Men de henvender seg også til hverandre som tv-slavene Beavis og Butthead eller tegnefilmfigurene Tom & Jerry. Er de lekelystne og nådeløse silkeramp, vanvittige psykopater, religiøse fanatikere eller rett og slett hevnende engler?

Om regissøren
Michael Haneke, den østerrikske regissøren som gav oss trilogien \"Det syvende kontinentet\" (1989), \"Bennys Video\" (1992) og \"71 fragmenter av tilfeldighetens kronologi\" (1994), har laget en nervepirrende grøsser som rystet presse og publikum under filmfestivalen i Cannes i 1997. Her vil han ha oss til å tenke gjennom hvordan medievolden virker og hva den gjør med oss i det lange løp. Men denne gangen går han til verks på en ny, og langt mer effektiv måte. Thrilleren \"Funny Games\" er så forførende at man ikke kan unngå å bli revet med i det spillet den legger opp til.

NRK2 fredag kl 23.00

Bilde (elektronisk via NTB, Data-tv/Internett)
Sønnen i huset, Georg jr., blir \" tatt hånd om\" av en av de hvitkledde inntrengerne.

Film - innkjøpt
Østerriksk spillefilm fra 1997
Regi: Michael Haneke
Originaltittel: Funny Games
I rollene: Susanne Lother, Ulrich Mühe, Arno Frisch, Frank Giering, Doris Kunstmann, Christoph Banzer, og Wolfgang Glück

Pressekontakt: Anne- Marie Astad, tlf 23 04 98 41