Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 mandag 18. august 2003 kl 21.30 Faktor: Faktor: Små - men store nok

Små barn på skolebenken

Vi følger Khaalid gjennom hans første skoleår i klasse 1C ved Tøyen skole i Oslo (Foto: NRK)
Vi følger Khaalid gjennom hans første skoleår i klasse 1C ved Tøyen skole i Oslo (Foto: NRK)
Mens Hanna og Khaalid går på en Oslo-skole der nitti prosent av barna ikke har norsk som morsmål, går Mette på en mindre skole i Trøndelag. ”Faktor” har fulgt tre 6-åringer gjennom sitt første skoleår. I første del av denne dokumentaren følger vi barna fram mot jul, mens vi får bli med dem gjennom vårhalvåret i den siste delen av programmet neste tirsdag.

Da Hanna og Khaalid begynte i 1. klasse på Tøyen skole i august i fjor, og Mette på Vikhammeråsen grendaskole, var det fem år siden det ble vedtatt at 6-åringene skulle starte på skolen.

Skolehverdagen er svært ulik for de tre – ikke bare er det store forskjeller mellom Tøyen skole og Vikhammeråsen grendaskole, men også på samme skole har elevene ulik undervisning. Mens somaliske Khaalid også får opplæring i sitt morsmål, har Hanna andre fag på skolen.

Ulik modenhet
- Hvis jeg er kjempestreng første dagen er mye gjort, sier May-Elin, som er lærer i klassen til Khaalid. Graden av modenhet er svært forskjellig hos barna, og noen – deriblant Khaalid – trenger mer tid til å leke og har vanskelig for å konsentrere seg. Aller helst vil han spille fotball eller synge. Når julen nærmer seg vil han gjerne synge julesanger, men familien hans er muslimsk og moren synes det er for mye julefeiring i den norske skolen.

Underviser med lek
Jeg skal ha to sveler, sier Mette og leverer seks papp-penger til lærer Åse. Klassen er ute på tur, og mens læreren steker sveler lærer hun barna matematikk. En svele koster tre kroner, så når Mette bestiller to må hun først i banken og hente seks kroner. Pengene lagde de på skolen før de dro ut på tur. På Vikhammeråsen har de ute-skole hver eneste onsdag hele året – uansett vær.

Lange dager
Mens Mette gjør det godt i matematikkundervisningen, har hun større problemer med å forstå hva man egentlig skal gjøre på Skole- og fritidsordningen (SFO). Dagene kan bli lange for en 6-åring når mamma og pappa jobber i Trondheim, og hun ikke blir hentet før kl 16.00. Hanna er av og til lei seg på SFO. Hun gråter når venninnene blir hentet tidlig, og hun ikke har noen å leke med lenger. – Hun har litt lett for å gråte, sier moren. – Hun tør ikke si fra, og gråter i stedet.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket inn i en større sammenheng.

Egenprodusert dokumentar
Programskapere: Gry Kårstad og Lise Borchgrevink
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk, tlf 23 04 86 96/995 39 252