Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 25. desember 2002 kl 18.00 Prinsessen i Eventyrriket

Samisk eventyr

I dag leser prinsesse Märtha Louise et samisk eventyr i Barne-TV. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I dag leser prinsesse Märtha Louise et samisk eventyr i Barne-TV. (NRK-foto: Anne Liv Ekroll)
I dag skal prinsesse Märtha Louise lese et nytt eventyr for de minste. Eventyret er samisk og heter ”Kjøpmannsønnen, katta, hunden og kongsdattera”.

En rik kjøpmann gjemte unna alle sølvpengene han tjente det året sønnen hans ble født. Tre hundre daler sparte han, og han bestemte at dem skulle gutten få når han ble stor nok.

Den dagen kom da kjøpmannsønnen fikk pengene faren hadde spart til ham. Først kjøpte han en katt for hundre daler, og så en hund for hundre daler. Til slutt kjøpte han en ring som gjorde at ønskene hans gikk i oppfyllelse. Et av ønskene hans var å gifte seg med kongsdattera…

Som de andre eventyrstundene med prinsessen, er opptakene gjort på Kongsseteren. Eventyret er illustrert med levende bilder innspilt på steder som Akershus, Kongsgården og Kautokeino.

”Kjøpmannsønnen, katta, hunden og kongsdattera” er hentet fra J.K. Quigstads samiske eventyr og sagn. Eventyret er skrevet ned av Johan Johnsen Aikio i 1890.

Om serien
Denne julen er det to år siden prinsessen debuterte som eventyrforteller i NRK med stor suksess. Opplesningsserien ”Prinsessen i Eventyrriket” har hatt langt høyere seertall enn det som er vanlig for barneprogrammer. Siden prinsessens samarbeid med NRK startet, er det sendt åtte programmer i serien.

Noen av disse er sendt i reprise denne julen, i tillegg til at prinsessen leser to nye eventyr. Det neste er ”De tolv villendene”, som sendes 1. nyttårsdag.

Egenproduksjon fra NRK Barn- og ungdomsavdelingen
Forteller: Prinsesse Märtha Louise
Prosjektleder: Grete Høien
Pressekontakt: Helene Amlie, 23 04 77 51