Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 onsdag 13. april 2005 kl 20.35 Pilot Globe Guides: Mardi Gras

Karneval og Mardi Gras

Venezia står på reiseplanen i
Venezia står på reiseplanen i "Pilot Globe Guides: Mardi Gras". (Foto: Pilot Film & TV Prod.)
De førti dagene med faste før påske har alltid vært innledet med fest og løyer på fetetirsdag. Reporterne i Pilot Guides sjekker ut steder som Venezia, New Orleans, Trinidad og Rio de Janeiro.

Etter å ha beskuet Markusplassen og kalt den Europas vakreste, forbød Napoleon all karnevalsfeiring i Venezia. Keiseren klarte bare å føle avsky for karnevalet og dets utskeielser.
Likevel har festlighetene fortsatt gjennom århundrene i vannets og lysets by, og det er Pilot Guides-reporteren Megan McCormick som viser oss hva karnevalsfeiring vil si på italiensk.

Hundretusener
Justine Shapiro inntar Bourbon Street i New Orleans der dekorerte flåter glir forbi og hundretusener av tilskuere kranser gatene.

På Trinidad plukker hun opp et kostyme og drar på maskeball i Port of Spain. Denne maskeraden markerer fortsatt opphevelsen av slaveriet på øya i 1834, og en kvart million festdeltagere er på bena.

Som i Trinidad er karnevalet i Rio preget av et mangfold av kulturer. Ian Wright starter med å gå på sambaskole. Disse skolene forbereder seg sammen med sine oljefat-spillende band og dansere gjennom hele året til karnevalet. Mengder av kostymer og fargerike flåter til prosesjonen gjennom gatene blir satt i stand.

Vanlige folk kranser gatene i Rio under karnevalet, men ute på Copacabana oppdager Ian et helt annet karneval. En enkel billett til ballet koster flere tusen kroner og det er et must for Brasils elite å delta.

Mer om serien
Pilot Globe Guides byr på de samme ledsagerne som i tidligere serier fra Pilot Film & TV Productions, og som før er koffert bannlyst. Det samme er overfylte strender, luksushoteller og guidede turer. Pilot-reporterne tar oss med til steder som appeller til den nysgjerrige og eventyrlystne.

Britisk dokumentarserie (2002)
Originaltittel: Pilot Globe Guides – November and December
Produsert av: Pilot Film & TV Productions
Pressekontakt: Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57