Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 mandag 6. desember 1999 kl 21.05 Folkets århundre: Inn i framtiden

Folkets århundre: Inn i framtiden (ttv)


NRK2 mandag 6. desember kl 21.05
Folkets århundre (26:26) Inn i framtiden

Teppefall for et dramatisk århundre

Et årtusen nærmer seg slutten, og en hel verden har begynt å forberede en fremtid som inneholder flere nye spørsmål enn gamle svar. Med kveldens program er det også slutt på BBCs storartede tv-serie om det 20. århundre.
I 26 kronologiske episoder har vi fått samtidshistoriske vitnemål fra de viktigste begivenheter gjennom de siste 100 årene.
Mye er vunnet gjennom dette sekelet, men uløste problemer av global karakter har meldt seg med økende styrke. Hvordan skal mennesket greie å begrense sin egen vekst? Spredningen av atomvåpen synes ikke til å unngå, mens andre peker på miljøødeleggelsene som den største livsfare for menneskeheten.
Som om ikke dette skulle være problematisk nok, synes fellesskapet igjen å bli truet av primitiv nasjonalisme og religiøs fanatisme. Selv i det gamle kultiverte Europa er det blitt blodig ufred mellom etniske grupperinger. Har vi da intet lært av det forgangne århundret?

Om serien
Serien er en kronologisk og tematisk kavalkade over vår nære fortid og den tiden vi lever i. Produksjonen er en av BBCs mest påkostede gjennom tidene. Forskere og reportere har gravd i film- og fjernsynsarkiver og historisk stoff over
hele verden. Noe av dette stoffet er aldri tidligere publisert. Hver av de 26 delene tar utgangspunkt i en bestemt dato heftet til viktige begivenheter opp gjennom tiårene.
BBC har brukt fire år på å produsere de 26 delene. Leder av prosjektet har vært Peter Pagnamenta, en av BBCs mest erfarne produsenter. BBC har også hatt mye god produksjonshjelp fra sin samarbeidspartner WGBH, den amerikanske public servicestasjonen i Boston.
En meget lang rekke innflytelsesrike personer og vanlige mennesker er intervjuet om historiske hendelser. De norske kommentarene i serien blir lest av Ole Christian Lagesen.

NRK1 mandag kl 21.05
Tidligere sendt NRK1 1.3.99

Bilde (Via Scanpix/Internett)
Bosniske Fikret Alic er en av mange tusen flyktninger som mistet familien sin i den blodigste krigen i Europa siden den 2. verdenskrig.

Britisk dokumentarserie i 26 deler
Produsert av BBC i samarbeid med WGBH
Originaltittel: People\'s Century
Pressekontakt i Fjernsynets informasjonsavdeling: Siri G. Meyer, tlf. 23048123