Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 søndag 18. april 2004 kl 13.15 Norske filmminner: Norske filmminner: Faneflukt

Kjærlighet i krigstid


Året er 1941. I det okkuperte Norge knytter kjøkkenpiken Liv et varmt vennskap med den tyske underoffiseren Franz. Ikke uventet får forholdet dramatiske konsekvenser for dem begge.

Filmen er basert på en autentisk historie og forteller om Liv som arbeider i underoffisersmessen i en militærleir. Her møter hun tyskeren Franz som jobber i depotavdelingen. Vennskapet som utvikler seg mellom dem, blir ikke tolerert av Livs far, og Liv ser seg tvunget til å flytte hjemmefra.

Først etter at de har forlovet seg, forteller Franz til Liv at han allerede er gift i Tyskland. Han søker om skilsmisse, men større problemer venter dem. Nå starter en kamp mot byråkratiske apparater og onde omstendigheter som gjør tilværelsen vanskelig og til tider nådeløs.

I forbindelse med en svartebørshandel satt i scene av
Franz' gode venn og overordnede, må paret flykte til Sverige i panikk. På grunn av nye forordninger nektes de imidlertid politisk asyl av svenske myndigheter. Til slutt slår Liv og Franz seg ned i grensetraktene, dels på norsk, dels på svensk side, der de deltar aktivt i flyktningetransporten til Sverige.

En dag får det svenske distriktet en ny landsfiskal som viser seg å være tyskervennlig. Utgangen for det unge paret er fatal...

Norsk spillefilm fra 1975
Regi: Eldar Einarson
I rollene: Aina Walle, Siemen Rühaak, Fran Straass, Palle Granditsky, Knut Husebø
Pressekontakt Hilde Ljøen, tlf. 23 04 72 36