Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 30. april 2008 kl 22.30 Migrapolis: Løsrevet

Innfallsport Nesodden

Yossi Somer har laget en film om å være løsrevet fra sin kultur og finne fotfeste i Norge. (Foto: Joseph Somer Production/NRK)
Yossi Somer har laget en film om å være løsrevet fra sin kultur og finne fotfeste i Norge. (Foto: Joseph Somer Production/NRK)
Israeleren Yossi Somer er bosatt på Nesodden utenfor Oslo og står fram i "Migrapolis" med en film om seg selv og to andre utlendinger som han møtte på norskkurs – på Nesodden.

Kurskameratene til Yossi er Alexander Traub fra USA og Leathe Stenberg fra Manchester i England. Alle tre kom til Norge på grunn av kjærligheten. Nå er de løsrevet fra sin kultur, men prøver å finne fotfeste i Norge.

Hvert sitt treffpunkt
Alexander hadde vervet seg til den amerikanske marinen. Men så møtte han sin norske kjæreste i Spania. Da filmen ble spilt inn, jobbet han som avisbud.

Leathe traff sin mann gjennom Jehovas Vitner. Hennes mor som er fra Jamaica, har passert 90 år og bor sammen med datter og svigersønn på Nesodden.

En helt uvanlig familie
Yossis kone lengter tilbake til Israel, og det gjør ekteparets eldste datter også. Men de har funnet ut at det er tryggest å bo i Norge. Yossi har lært å si "vi er en helt vanlig familie" på norskkurset. Familien ler når han sier det, fordi de vet at de ikke er noen helt vanlig familie.

I filmen brukes også en del av private hjemmevideo-opptak for å fortelle om bakgrunnen til de tre hovedpersonene.

Norsk dokumentar (2008)
Produsert av: Joseph Somer Production
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Kontaktperson i Programinformasjon:Steinar Dahl, tlf. 23 04 74 57
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no