Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 13. februar 2008 kl 19.55 Sirkusliv

Varme bremser og en skadet hund

Sirkusbiler passerer Låtefossen. (Foto: NRK)
Sirkusbiler passerer Låtefossen. (Foto: NRK)
Bilkaravanen til Cirkus Arnardo måler 600 meter når den står støtfanger mot støtfanger. I denne episoden av "sirkusliv" må Arild Arnardo dirigere hele følget over høyfjellet fra Østlandet til Vestlandet.

De aller fleste av sirkusartistene har ikke vært i Norge tidligere, og kjenner ikke til hvordan man skal bremse i de bratte hårnålssvingene ned fra høyfjellet. Arild har derfor gitt dem nøye beskjed om hvordan de unngår å få varme bremser. Men det er lettere sagt enn gjort.

Hundedressør Leo Beljakov er en av dem som sliter mest med varme bremser når han og kona Natalie, samt de seks hundene deres, kjører i vei. Leo får varme bremser allerede på vei oppover!

Arild og kompani kommer til slutt helskinnet til idylliske Uskedalen ved Hardangerfjorden, men Arild må stadig holde fokus på at de skal være i Ålesund om noen dager. I over 30 år har nemlig Cirkus Arnardo deltatt i 17. mai-toget der, og den tradisjonen akter han å holde i hevd.

Innimellom lange reisedager, daglige forestillinger og rigging av teltet, er det flere i sirkuset som dyrker sin lidenskap for å fiske: Arild drar på krepsefiske, og Leo og en av de andre artistene prøver å fange laks i elven like ved der sirkuset har slått leir.

Etter en av forestillingene på vei til Ålesund, skjer det som helst ikke skal skje for Leo. En av hundene hans, pekingeseren Azia, blir skadet i poten. Publikum merker det ikke, men Leo er bekymret for hvordan det skal gå med hunden.

Om Sirkusliv
I åtte episoder følger vi det opplevelsesfylte livet til Cirkus Arnardo. Vi møter blant annet den italienske klovnen Jimmy Folco og familien Gärtner fra Wien, som har med seg to indiske tungvektere i form av elefantene Rani og Mandjula.

Sesongen starter i vinterkvarteret i Lillesand og beveger seg så langt nord som til Alta, før sirkusfølget på om lag 90 personer har siste forestilling i Stokke i Vestfold.

Sirkusdirektør Arild Arnardo var kun syv år da faren, Arne Arnardo, skapte Cirkus Arnardo i 1949. Siden har Arild tilbrakt hvert sommerhalvår på veien sammen med artister, dyr og teltarbeidere. Nå er Arild 65 år, og sønnen Are og datteren Helen er i ferd med å overta mye av ansvaret for å skape magi i manesjen kveld etter kveld. Fjerde generasjon Arnardo er også på plass i form av Luigi på 7 år og Shannon på 5 år.

Serien er produsert av NRK Program riks i Bergen, som tidligere har laget seriene "Hospitalet" (2003) og "Oljeriket" (2006) i samme sjanger. Tre foto-regissører fulgte sirkuset i en bobil og levde sammen med dem det meste av sesongen 2007. På den måten kom kameraene og mikrofonene ekstra tett på de små og store drama som oppsto underveis.

Egenproduksjon fra NRK Program Riks Hordaland
Prosjektleder og regi: Ole Egil Størkson, tlf 928 68 451
Pressekontakt: Anja Nylund Hagen, tlf 911 64 716,
Tv-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf 815 65 900 info@nrk.no
Episoden blir også sendt søndag 3. februar NRK3.