Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK2 torsdag 29. juli 2004 kl 21.25 Niern: Utru tenar

Bankdødaren Nick Leeson

Filmen er basert på den åpenhjertige selvbiografien til Nick Leeson, mannen som klarte å svindle den mest respekterte handelsbanken i England. Ewan McGregor spiller Leeson, en ambisiøs ung mann fra Nord-London som blir ansatt av Barings Brothers Bank,og sendt til Indonesia for å ordne opp i noen gjeldsbrev-problemer.

Leeson løser saken så bra at han blir forflyttet til Singapore, hvor han blir leder for de ansatte i Barings International Money Exchange, avdeling Singapore. Den asiatiske økonomien blomstrer som aldri før, og en mengde nye finansielle strategier skaper mange og store forandringer i markedet. Leesons overordnede i London har vanskeligheter med å følge med på alt som skjer, men Leeson har det som fisken i vannet. Han får stor tillit fra London, og snart kan han gjøre akkurat som han vil.

Frie hender
Det at han får totalt frie hender er starten på slutten for Nick Leeson. Uten å ha et separat team som kontrollerer på "bakrommet", må Leeson ofte rette på tall for å skjule feil. Han begynner også å spekulere på børsen, ikke bare med bankens midler, men også med kundenes.

I 1995 kollapser Leesons store planer, og banken er konkurs. Nick og hans kone, også hun ansatt i Barings Bank, prøver å flykte for å unngå arrestasjon. Lovens lange arm innhenter til slutt Nick Leeson, og han blir dømt til seks og et halvt års fengsel i Singapore. Han blir sluppet fri etter fire år og fire måneder, en uke før filmen om hans liv har premiere i England.

Britisk spillefilm fra 1998
Originaltittel: "Rogue Trader"
Regi: James Deardon
I rollene: Ewan McGregor, Anna Friel, Yves Beneyton, Betsey Brantley, Caroline Langrishe
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83