Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 20. februar 2001 kl 22.00 Brennpunkt: Hemmeligheter og løgner

Brennpunkt: Hemmeligheter og løgner (ttv

NRK1 tirsdag 20. februar kl 22.00
Brennpunkt

Født med en hemmelighet

Du tror du vet hvem du er, og hvor du kommer fra. Men kanskje er din historie noen andres hemmelighet. Siden 1939 har norske leger brukt sæd fra anonyme donorer for å hjelpe barnløse par. Minst 4000 nordmenn har en fremmed donor til far, og de vet det ikke selv. Kan du ha vondt av noe du ikke vet? Det spørsmålet stiller NRK Brennpunkt denne uken.

I Norge er tausheten rundt donorbarna så effektiv at de selv neppe har fått vite hvordan de er blitt til. Dette er legenes og foreldrenes hemmelighet.

- Mine barn er veldig lik meg. Det går på øyefargen, hårfargen og jeg føler det som om jeg er far til dem, sier en av de medvirkende i Brennpunkt. Han og hans kone lar seg intervjue anonymt. De har ennå ikke fortalt barna sine hvordan de er blitt til. - Vi må fortelle det på rett tidspunkt og på riktig måte, sier hun. De er begge usikre på når og hvordan de skal fortelle , og de har ikke fått noe råd om dette fra helsepersonell.

Flere donorbarn
Donorbarna er mange, og de kommer til å bli flere. I dag får bare heterofile par behandling med donorsæd, men denne diskrimineringen kan neppe fortsette lenge med Arbeiderpartiet i regjering. Og alt i dag reiser enslige utenlands for å få behandlingen de nektes i Norge.

- Jeg kan tenke meg et liv uten mann, men ikke uten barn, sier Solfrid Gavang (34) til Brennpunkt. - Hvis barnet spør hvem pappa er, vil jeg være ærlig og si at jeg ikke fant noen som ville være pappa, og at jeg måtte få hjelp fra et sykehus, sier Solfrid. Brennpunkt følger henne på behandlingsreisen.

Åpenhet i Sverige
I Sverige fikk donorbarna i 1985 rett til å kjenne sitt opphav, slik adoptivbarn har det i Norge, og slik FNs barnekonvensjon krever. Men barna må selv oppsøke arkivene etter fylte 18 år. Også i Sverige er det altså opp til foreldrene om barna skal få vite at far er en donor. - Mine foreldre ville ha barn, og jeg synes de gjorde helt rett i å velge donorinseminasjon, sier Helena Hammarback (34) og svensk donorbarn, til Brennpunkt.

Fordi hun er født før 1985, kan hun aldri få vite hvem donoren er. Den uvissheten lever hun bra med. Det viktigste for henne er at hun fikk vite hvordan hun ble til - selv om legene nærmest forbød foreldrene hennes å fortelle det.

- Ingen har vel rett til å lyve for sine barn. ãrlighet varer lengst. Sannheten kan komme fram ved et uhell, og det kan bli en stor krise for barnet, sier Helena.

NRK1 tirsdag kl 22.00Egenprodusert samfunnsdokumentar av NRK Hordaland
Ved Astrid Thunold
Redaktør Brennpunkt Alf R: Jacobsen
Pressekontakt Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 (inger.larsen@nrk.no)

Bilde
Hvert år fødes omkring 100 barn i Norge med en anonym sæddonor til far. Norsk lov nekter for all framtid donorbarna retten til å få vite hvem som er deres biologiske far. Donoren er bare et tall i sædbankens arkiver. Hans identitet kan aldri senere oppspores.(Foto: Marit Hommedal, Scanpix)