Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 12. februar 2003 kl 21.30 Faktor: faktor: Fellini Days (arb.tittel)

Historien om en annerledes turné

Hva skjer når fire gode kamerater tar sin store helt med på norgesturné? (Foto: Lars K. Lande)
Hva skjer når fire gode kamerater tar sin store helt med på norgesturné? (Foto: Lars K. Lande)
Husker du gruppa Marillion som herjet kassettspillere over hele verden gjennom 80-tallet? Vokalisten Fish gikk solo etter å ha brutt med gruppa, og i kveld får du møte ham på norgesturné. Arrangørene av turneen er fire dedikerte fans som får oppleve sitt idol på nært hold.

Høsten 1988 forlot vokalist Fish supergruppa Marillion, etter nesten ti år som den karismatiske frontfiguren i et av 80-tallets mest suksessrike band. Med album som ”Script for a Jester’s Tear”, ”Fugazzi” og ”Misplaced Childhood” solgte Marillion nærmere 20 millioner kopier på verdensbasis. Gruppa var også populær i Norge, og i 1987 spilte de for 10 000 fans i Skedsmohallen.

Fans i Norge
Etter bruddet har Fish hatt en mindre vellykket solokarriere. Hans utgivelser har aldri solgt i store opplag, og siden 90-tallet har han stort sett spilt inn og gitt ut album på sitt eget selskap. Albumene har i hovedsak blitt distribuert på internett. Han har likevel beholdt en liten, men intens gruppe fans verden over – også i Norge.

På nært hold
Etter å ha vært på et fan-arrangement i Fish’ hjemland Skottland, bestemte fire kamerater seg for å gi noe tilbake til mannen som har gitt dem så mye. Morten, Roy, Annstein og Andreas har alle vært dedikerte fans av Marillion siden begynnelsen av 80-tallet, og har fulgt Fish gjennom hele hans karriere. Nå ville de arrangere en norgesturné med sitt store idol. Ikke bare for å gjenforene Fish med det publikummet han vant for over 15 år siden, men også for å oppleve helten sin på nært hold, og for å se hva som ligger bak konsertene de selv bare har vært ydmyke tilskuere til.

Norge rundt med Fish
I tillegg til konserter i Tromsø, Trondheim, Stavanger, Bergen og Oslo skal Fish og hans musikere også få oppleve annet enn å stå på scenen. På planen står blant annet rafting, paintballkrig, fjelltopper og fisketur. Utfordringene som konsertarrangører er mange for en drosjesjåfør, en elektriker, en pubvert og en eiendomsmegler. Likevel er de fire kameratene fast bestemt på å gjennomføre turneen, og beviser både for seg selv og andre at det er mulig å gjøre prat mellom venner til virkelige opplevelser.

Om ”Faktor”
”Faktor” er en serie egenproduserte dokumentarer som våger å ta standpunkt, med en nær og personlig fortellerstil. Med mennesket i fokus ønsker ”Faktor” å gi tilstedeværelse og sette enkeltmennesket i en større sammenheng.

Innkjøpt dokumentar fra Pang Produksjoner as
Programskaper: Tor Arne Bjerke
Prosjektleder: Cathrine Wik
Pressekontakt: Eirin Grytbakk , tlf 23 04 86 96