Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 tirsdag 21. september 2004 kl 19.30 Ut i naturen: Ginseng, luktegress og vannsnus

Naturens eget apotek

Domna Fofanoff i Svettijärvi henter det meste fra naturen både til mat, redskaper og medisiner (Foto: Arvid Petterson)
Domna Fofanoff i Svettijärvi henter det meste fra naturen både til mat, redskaper og medisiner (Foto: Arvid Petterson)
Hvorfor bruke penger på dyr ginseng eller eksklusiv parfyme når en kan få det gratis fra naturen? Selv smertestillende midler kan en finne ute på vidda, langt fra nærmeste apotek.

For tidligere tiders mennesker var naturen et supermarked der man fant mat, medisiner, emner til redskaper, nytelsesmidler og "luksusvarer". Går vi moderne mennesker glipp av noe, når vi ikke har fått med oss disse gamle kunnskapene?

Samisk folkebotanikk
- Alle trærne rundt oss, furu, gran, bjørk og andre, har noe som kan brukes, og som kan sankes selv midt på hardeste vinteren, forteller Laila Spiik fra Gällivarre i Sverige. Hun er en av dem som kan mest om samisk folkebotanikk. Mye av det hun finner ute i naturen har helsebringende virkning. – Samene kjente til disse virkningene langt tilbake i tiden, men uten å vite hvorfor de virket, sier Laila.

Arv gjennom generasjoner
Hos samene er mye viten om folkebotanikk utviklet og nedarvet gjennom generasjoner, og er fortsatt i bruk i en del samiske områder på Nordkalotten. Noe av kunnskapen er særegen for samene, mens noe er felles med andre folkeslag i Norge og Norden, og bruken av enkelte planter er til og med lik i mange forskjellige verdensdeler.

I Ut i naturen møter vi flere samer og kvener som deler sin kunnskap med oss, fra sjøsamene i Rognsund i Alta til skoltesamene i Svettijärvi i Finland, fra reindriftssamer i svensk Lappland til kvener i Børselv i Finnmark. Alle har de noe å fortelle som kanskje gjør at vi ser naturen med nye øyne.

Egenprodusert naturprogram fra Naturredaksjonen, Faktaavdelingen
Prosjektleder: Harald Reitan
Reporter: Jannicke Farstad
Pressekontakt: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78