Dette er en arkivert nettside

Siden blir ikke oppdatert, men den forblir offentlig tilgjengelig på nettet for historiske formål.

05.03.2014

NRK1 onsdag 7. november 2007 kl 22.30 Migrapolis: Inkluderings-Norge

Vil jobbe, men slipper ikke til

Finn Abrahamsen var politisjef for voldsavsnittet i Oslo, men måtte ufrivillig pensjonere seg (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Finn Abrahamsen var politisjef for voldsavsnittet i Oslo, men måtte ufrivillig pensjonere seg (Foto: Arne Raanaas, NRK)
Norge skriker etter arbeidskraft. Samtidig er det mange som ikke når fram på arbeidsmarkedet.

Finn Abrahamsen var lykkelig som politisjef for voldsavsnittet i Oslo. Han hadde drømmejobben, og var en profilert og godt likt politisjef. Men etter 37 år i politiet måtte han pensjonere seg. Nå er han ufrivillig pensjonist, og ønsker at seniorpolitikken var annerledes i det offentlige.

Har skapt sin egen arbeidsplass
Bedir Yiyit er svaksynt og hørselhemmet, men han ønsker sterkt å arbeide. Bedir var ansatt som kokk, men opplevde en ulykke på jobben og måtte slutte. Etter det er han blitt oppfordret til å uføretrygde seg både av det offentlige og av bekjente.

Men Bedir mener det er viktig for ham å arbeide for ikke å bli isolert. Som innvandrer er jobben en viktig sosial arena for ham, og nå har han funnet en løsning på problemet; Han har skapt sin egen arbeidsplass. I tillegg trener han ofte med idrettslaget i Blindeforbundet.

Lungespesialist
Muhammad Shahbaz er lungespesialist fra Pakistan. Han har bodd i Norge i fire år, og jobber som hjelpepleier på sykehjem. Samtidig pugger han Ibsens "Et dukkehjem" på norskkurs, og leser til medisinsk fagprøve.

Muhammad og andre kolleger som kommer utenfra EØS-området, er frustrert over hvor vanskelig det er å bli godkjent som lege i Norge. Vi møter Muhammad og Legeforeningen som er enig i at regelverket i Norge er stivbeint, samtidig som Helse-Norge trenger leger.

Dette kunne vært et trist program, men det handler om tre menn som tar tak i sin egen situasjon og kan være en inspirasjon for andre.

Egenprodusert flerkulturelt magasin fra NRK Østlandssendingen
Prosjektleder: Veslemøy Hvidsteen, tlf: 95 22 51 63 veslemoy.hvidsteen@nrk.no
Kontaktperson: Inger Larsen, tlf: 23 04 74 83 / 98 87 50 78
TV-seere bes kontakte Publikumsservice, tlf: 815 65 900
info@nrk.no